torstai 2. joulukuuta 2010

Kapellimesterikirja lahjaksi musiikin ystäville

JOULUKALENTERI

Tänään on kymmennen Sibelius-viukilpailun viimeinen finaalipäivä. Sain ystävältäni lipun ja ilahuin, kun pääsen mukaan kuulemaan nuoria huippuviulisteja Finlandia-talolle. Odotan innolla.

Suuri säveltäjä Jean Sibelius on vienyt Suomea maailmalle yli sata vuotta, samoin kuin monet lahjakkaat kapellimestarimme. Joku on sanonut, että väkilukuun suhteutettuna meillä on eniten maailmanmaineeseen yltäneitä lahjakkuuksia. Tärkeä osa Suomi-brändiä siis.

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Vesa Sirén on kirjoittanut kirjan Suomalaiset kapellimesterit - Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franciin. Hän on koonnut tuhanteen sivuun tärkeän palan musiikkihistoriaamme ja saanut teoksellaan Tieto-Finlandia-palkinnon.

Jean Sibeliuksella on kirjassa merkittävä rooli paitsi yhtenä aikansa menestyksekkäinpänä säveltäjäkaplellimesterina myös kapellimestereiden repertuaarin tuottajana. Sirèn on löytänyt arkistosta jopa Sibeliuksen omia johtamisohjeita.

Tiedän lähipiirissäni parikin henkilöä, jota ilahtuisivat jouluna juuri tästä kirjalahjasta. Taidanpa käydä ostamassa pukinkonttiin.

Ei kommentteja: