sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Neljäs adventti - joulu sarastaa jo

JOULUKALENTERI

Nyt syttyy neljäs kynttilä, jo joulu sarastaa... Neljäs kynttilä lisää valoa joulun odotukseen.

Neljättä adventtikynttilää kutsutaan rakkauden kynttiläksi

Koska neljäs adventtisunnuntai on monissa kirkkokunnissa omistettu Marialle, en voi olla ajattelematta viime kesän luostarimatkaa Laatokan saarella sijaitsevaan Vanhan Valamon luostariin. Retki oli monella tavalla mieleen painuva eikä vähiten luostarissa koetun huiman ukkosmyrksyn vuoksi.Ostin saaren kirpputorityyppisestä myynnistä vanhan käsin tehdyn kuparoidun ja emaloidun ikonin, jossa varsinainen aihe on tehty hopealaatalle. Opas sai eloa ostokseeni kertomalla äärimmäisen mukaansa tempaavalla tavalla Venäjän historian ja kirkkohistorian yhtymäkohdista.

Ikoni on aiheeltaan Vladimirin Jumalan äidin ikoni. Vladimirin ruhtinaskunta oli 1200-luvulla Venäjän pääkaupunki ja kirkon keskus ja lähellä sijaitseva Moskova otti tämä aseman myöhemmin, 1500-luvulla. Venäjän alueella on viisi suojelusikonia, joista Vladimirin Jumalan äidin ikoni kattaa koko maan, muut neljä ovat saaneet alueensa ilmansuuntien mukaan. Vladimirin Jumalan äidin ikoni on ollut suojelijana mukana mm. Venäjän taisteluissa mongoleita vastaan.

Vanhan Valamon luostarin munkin tekemänä ikoni 1900-luvun alusta. Aiheena Vladimirin Jumalan äiti.

Toinen mielenkiintoinen Maria-aiheinen tarina liittyi Valamon Jumalan äidin ihmeitä tekevään ikoniin. Ikonin maalasi Vanhan Valamon ikonimaalausta johtanut Munkki Alibi 1800-luvun lopussa. Alkupräinen ikoni evakuoitiin talvisodan aikana Suomeen, kun munkit muuttivat Laatokan saarelta sodan jaloista uuteen Valamon luostariin Heinävedelle. Ikoni on ainoa Mariasta maalattu kokovartaloikoni.


Matkamuisto - Jumalan äidin ihmeitä tekevä ikoni, ainoa kokovartaloikoni Mariasta

Tänään pääsen katsomaan Helsingin Uspenskin katedraalin ikoneita. Olen menossa tyttäreni kanssa Lumen Valon perinteiseen Mysterium-joulukonserttiin.


1 kommentti:

Anne-May kirjoitti...

Marja, ystäväni. Joulukalenterisi on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Olen nyt hössötyksen sijaan tosiaankin kiinnittänyt enemmän huomiota tunnelmaan ja kaikkeen jouluun liittyvään kauneuteen, tuoksuihin ja musiikkiin. Kiitos, kun olet pysähdyttänyt minut.