lauantai 6. syyskuuta 2014

Kiinalainen kuujuhla ja kuukakut

MOONCAKE FESTIVAL

Kiinalaiset viettävät oman kalenterinsa mukaan elokuun puolivälissä erityistä kuun juhlaa (Moon Festival) jota kutsutaan myös kuukakkujen juhlaksi (Mooncake Festival). Juhla ajoittuu meikäläisittäin syys-lokakuulle täyden kuun mukaan. Tänä vuonna juhlapäivää vietetään tulevana maanantaina 8.9. Juhlatarjoiluun kuuluvat kuukakut.




Juhlalla on kiinalaisessa kulttuurissa  pitkät perinteet ja vuosien saatossa kuujuhlan viettäminen on levinnyt myös Japaniin, Etelä-Koreaan, Thaimaahan, Vietnamiin, Singaporeen, Malesiaan ja Filippiineille.

Viime kesänä Xi'anissa käytännössä melkein törmäsin näihin kuujuhlan nimikkoleivonnaisten eli kuukakkujen esittelypöytään. Olisin halunnut ostaa kakkuja, mutta minulle - tietämättömälle eurooppalaiselle - piti selittää, että pöydästä tilataan kakkuja syksyä varten, siis monta kuukautta etukäteen. Pieni törmäykseni työllisti ainakin neljää ihmistä seuraavan vartin ajan. Ja englantia puhuva työntekijä haettiin paikalle juoksujalkaa. Läksiäiseksi kiiteltiin ja kumarreltiin puolin ja toisin. Xièxiè!
Kuukakkulaatuja, täytteitä ja tekijöitä oli useita. Ulkoisesti tilanne muistutti meikäläistä konvehtirasioiden jouluesillepanoa.


Hienoihin rasioihin ja laatikoihin pakattavat kuukakut (Mooncakes) alkoivat kiinnostaa.


Opin, että ne ovat useimmiten hedelmä- tai papumassatäytteisiä, muotilla valmistettuja pyöreitä leivonnaisia. Ne symboloivat perheen ja ystävien yhteyttä ja ihmiset kokoontuvatkin kuujuhlan aikana läheistensä luo viettämään aikaa ja nauttimaan päivällistä.  Ruokailun päätteeksi on tapana nauttia kuukakkuja. Kaukaisemmille sukulaisille kakkuja on tapana lähettää -  niillä toivotetaan pitkää ikää ja hyvää elämää.

En saanut kuukakkujani Kiinasta, mutta halusin olla sitkeä. Suuntasin nyt, juhlan kynnyksellä Helsingissä sijaitsevaan aasialaiseen ruokakauppaan ja sieltähän niitä löytyi! Ostin muutamia erimakuisia kakkusia.


Juhlallinen ja hyvin kiinalainen kattaus rasian sisällä.


Durian-hedelmällä täytetty kuukakku.
Alla oikealla lotuksensiemen kuukakku vaalealla "ice" kuorrutteella.



Samalla päätin kuitenkin toteuttaa myös kesällä syttyneen halun kokeilla kakkusten leivontaa itse.
Jututin kaupan omistajaa muottien ja raaka-aineiden hankinnasta. Kävi ilmi, että minun on tyytyminen kaapissani oleviin kuvioituihin silikonimuotteihin - aitoja kiinalaisia muotteja ei tähän hetkeen ollut tarjolla. Myöskin lootuksenkukkatahna on päässyt loppumaan. Sain sen sijaan suosituksen tummasta punapaputahnasta. Omistaja sai minut vakuuttuneeksi siitä,  ettei minun kannata itse ruveta tekemään esimerkiksi mangotahnaa, vaan käyttää valmista paputahnaa. Uskon häntä.

Sain myös ohjeita taikinan tekoon. Tärkeintä on rasvan määrä, sitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Omistaja oli iloisesti yllättynyt, että joku ei-aasialainen halusi kokeilla kuukakkujen leipomista. Hän toivotti minulle menestystä haasteeseeni ja vielä ovella muistutti rasvan määrästä. Läksiäiseksi hän toivotti hyvää kuujuhlaa tulevaa maanantaita varten.


Kiinalaiset kuukakut /Mooncakes


2 kananmunaa
1dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maitojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
 0,5-1 dl rypsiöljyä
1 kananmuna voiteluun

Täytevaihtoehtoja:
Valmis lootuksensiemen- tai punapaputahna*)
Aprikoosimarmeladi
Taatelit, luumut, rusinat ja muut kuivahedelmät 
soseutettuna torttutäytteen tapaan

Muotti: mielellään kuvioitu muotti esim. silikonivuoka

Vatkaa kananmunia ja sokeria sähkövatkaimella useiden minuuttien ajan, jotta saat paksun, vaalean ja ilmavan vaahdon. Lisää rypsiöljy kevyesti sekoittaen. Sekoita jauhot, maitojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään ja kaada seos munavaahdon joukkoon.
Muotoile tiivis murotaikinatyyppinen taikina ja jaa se 6-12 osaan riippuen muottisi koosta.
Kauli jokainen pikkutaikina ohueksi, pyöreäksi levyksi. Laita levyn keskelle oikein reilusti täytettä. Nosta taikina täytteineen kämmenpohjaasi ja kääri täyte kokonaan taikinan sisään nyytiksi. Muotoile nyytistä lopuksi suljettu pallo ja asettele se muottiin. Paina pohjaan asti, jotta muotin kuvio painautuu taikinaan. Kumoa kuukakku muotista leivinpaperille.

Voitele lopuksi kaikki kakut kananmunalla. Paista 200° asteessa n. puoli tuntia. 
Anna jäähtyä. Tarjoile kiinalaisen teen kera.

*)Paputahnan voi myös valmistaa itse punapavuista, öljystä ja sokerista. Papujen keittäminen kypsäksi ja nesteen haihduttaminen massasta pois vaativat kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä.




Ihan ei mennyt kuin Srömsössä, mutta ehkä kakkustani voi hyvällä tahdolla kutsua kuukakuksi. Muotilla tuntuu olevan iso merkitys asiassa. Maku oli hyvä, ystävällisten perheenjäsenten mielestä jopa parempi kuin ostetuissa:). Rasvaa olin ehkä neuvoista huolimatta vähän pihdannut. Tärkeintä oli kuitenkin maistaa  kuukakkuja ja ennen kaikkea perehtyä tähän kiinalaisen kulttuurin traditioon, joka vastaa suosiossaan länsimaista kiitospäiväjuhlaa.



Juhlaa vietetetään kuuta katsellen, tanssien ja lyhtyjä polttaen. Eri kaupungeissa on omat paikkansa, johon ihmiset kokoontuvat. Xi'anissa mm. kaupungin vanha valaistu neljätoista kilometriä pitkä muuri toimii kuujuhlankin yhtenä näyttämönä.  


Terveisin,

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitoksia Marja B kuukakkujen ohjeesta. Hyvä, että olit sinnikäs ja mahdollistat meidän muuidenkin leipomukset. Aioin kokeilla kuukakkuja paputahnalla työpaikan kahvihuoneen piristyksenä.

Marja B. kirjoitti...

Kiitos viestistäsi. Hauska kuulla, että kokeilet kuukakkuja! Toivon, että ne maistuvat työkavereillesi.