tiistai 14. joulukuuta 2010

Juolupullaa joka maasta

JOULUKALENTERI

Eilen syötiin ruotsalaisten Lucia-pullia - "lussekatter", jotka tosin ovat muodostuneet jo osaksi suomalaistakin joulunviettoa, ainakin Porvoossa.Seuraavaksi ovat vuorossa supisuomalaiset joulupullat, jotka perinteisesti pitää leipoa itse. Joulupullan jauhoiksi valitsin Pernajassa sijaitsevan, luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneen Malmgårdin kartanon puolikarkeat luomuvehnäjauhot ja mausteeksi sahramin, joka tuoksuu huumaavalta ja antaa pullalle juhlavan keltaisen värin.Hyppysellinen sahramia riittää värjäämään pullataikinan kauniin keltaiseksi

Avarakatseisina eurokansalaisina päätimme kokeilla myös lähialueiden perinteisiin kuuluvia joulupullia.
Karpalonmakuinen, saksalaisten joulupulla Stollen oli tällä kertaa positiivinen yllätys. Kuivattuja hedelmiä ja karpaloita, sisällä pehmeää mantelimassaa, joka kostuttaa pullan hienosti.
Panettone on vastaava italialaisten joulupulla. Italialaiseen tyyliin leivonnaiset kääritään toinen toistaan houkuttelevampiin kääreisiin. Herkut voisi syödä jo silmillään. Idea on hyvä, koska houkuttelevat Panettonet tarttuvat helposti mukaan kauppareissulla. Niin kävi minullekin.Rankalaiset taas hienostelevat joululeivonnaisissankin. Pullakulttuurin tilalle on tullut Jouluhalko - Bûche de Noël. Puuhalkoa muistuttava leivonnainen on lähinnä kääretottu, joka kuorrutetaan ja täytetään kahvilla ja suklaalla värjätyllä voikreemillä. Ei mikään kevyt herkku siis tämäkään. Mutta ei ole ranskalaista joulupöytää ilman jouluhalkoa jälkiruokana.


Ei kommentteja: