tiistai 8. joulukuuta 2015

Ostereita - Sibeliuksen syntymäpäivän kunniaksi

Säveltäjämestari Jean Sibelius tuli tunnetuksi herkkusuuna. Ainolan hurmaava puutarha Aino Sibeliuksen suojissa tarjosi sadon antimia perheelle. Hotelli Kämp ja monet ulkomaanmatkat taas tutustuttivat mestarin eri maiden ruokakulttuuriin.

Risto ja Ritva Lehmusoksa ovat koonneet upean ruokakirjan Jean Sibeliuksen pöydässä. Se johdattaa makumatkalle säveltäjämestarin maailmaan. Kirjassa on myös Ainolan keittiössä käytettyjä reseptejä.

Kirjaa selatessa tulee valtava halu tarttua kaikkeen, mutta tänään päätän nauttia Sibeliuksen lempiruokaa - ostereita.


Kuvittelin, mitä Sibeliukselle olisi Kämpissä tarjottu. Ostin muutaman suuren ja herkullisen Fine de Claire -osterin. Juuri näitä Ranskassa syödään jääpediltä tarjoiltuna, kun halutaan herkutella - aivan erityisesti joulun ja uuden vuoden tienoilla, mutta myös yleisemminkin kylmän veden aikaan eli niinä kuukausina, kun ranskankielisessä kuukauden nimessä on r-kirjain (syyskuusta - huhtikuuhun).


Monet nauttivat osterit sellaisenaan eli au naturel, jolloin meren maut maistuvat parhaiten.
Minä pidän hyvästä viinietikka-salottisipulikastikkeesta. Perinteisiä osterilisukkeita ovat myös sitruunalohkot, joista puristetaan mehu osterin päälle.
Ranskalaiset nauttivat osterit usein voilla voidellun ruisleivän ja aidon shampanjan kanssa. Uskon, että myös Jean Sibelius teki näin ja siksi katan niitä tarjolle vanhalle Rörstrandin porsliinitehtaan lautaselleni.


Viinietikkakastike ostereille

2 kpl salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl balsamico viinietikkaa
mustapippuria myllystä
1 rkl extra neitsytoliiviöljyä

Sekoita salottisipulit ja valkosipuli öljyyn.  Rouhi viinietikkaan mustapippuria ja 
lisää kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen tekeytyä jonkin aikaa huoneenlämmössä.



Osterin avausohje:


Avaa osteri juuri ennen niiden syömistä ja käytä avaukseen aina osteriveistä.
Suojaa kätesi paksulla keittiöpyyhkeellä tai hanskalla ja ota osteri käteesi kuppipuoli alaspäin.
Nitkuta osteriveistä kuorien välissä, jotta pääset sisään katkaisemaan sulkijalihaksen. Sulkijalihas on aina osterin oikeassa reunassa, noin kolmasosan päässä sen kärjestä.
Nosta päällimmäinen kuori ylös, irrota osteri varovasti alemmasta kuorestaan, jotta mehu ei valu pois.
Nosta avattu ja kuorestaan irrotettu osteri tarjoiluvadille – jos mahdollista jäämurskan päälle.
Tarjoile heti ja nauti!



Herkuttelen vielä mielessäni kirja-aarteella, jonka hankin juhlavuoden Ainolan reissullani.
Sen kautta opin että riista ja eriyisesti linturuoat olivat Sibeliukselle mieluisia. Ja lähivesien kalat. Luonto oli vahvasti läsnä hänen elämässään - olipa hän ottanut metsäreissullaan sammalta tulitikkurasiaan voidakseen myöhemmin tuoksutella metsän tuoksua.

Maailman matkat taas näkyvät saksalaisina liharuokina ja leikkeinä tai esimerkiksi italialaisen ja venäläisen  keittiön  herkkuina. Mestari oli perso jälkiruoille ja niiden reseptejä kirja vilisee.

Mutta kuten missä tahansa perheessä, ei Ainolassakaan aina pöydät notkuneet. Aino Sibelius sai välillä venyttää pennejä tarkkaan. Aamulla perhe söi puuroa ja välillä oli tarjolla läskisoosia tai nakkeja. Ihanan inhimillistä!


Terveisin,

Ei kommentteja: