sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Lucian päivän lusikkaleivät loistavat sokerikuoressaan

Lucia neito tuo perinteen mukaan valoa ja iloa talven synkimpään hetkeen. Niin tänäänkin. Lucian kynttilöiden ja tähtien kanssa loistavat myös sokerihuurretut lusikkaleivät.




Herkulliset lusikkaleivät kannattaa leipoa hyvissä ajoin, sillä ne ovat suhteellisen suurtiöisä.
Lucian päivän aikaan on sopiva aika aloittaa. Äitini resepti tuo lapsuusmuistot mieleen.


Lusikkaleivät

200 g voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja


Täytteeksi
1-2 dl vadelmamarmladia

Pinnalle 
1 dl sokeria

Keitä voita kattilassa muutama minuutti, välillä huolella sekoittaen.  Kaada voi kulhoon, lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Älä sekoita kuumaa seosta. Sekoita taikinan jäähtyessä kuivat aineet keskenään ja lisää ne jäähtyneeseen taikinaan tasaiseksi sekoittaen.

Painele taikinaa teelusikan pohjaan ja nosta muotoiltu lusikkaleipä lusikasta 
suoraan leivinpaperin päälle uunipellille kupera puoli ylöspäin.

Paista 175° asteessa noin 12 minuuttia, kunnes lusikkaleipien pinta 
saa kauniin vaaleanruskean värin. Anna jäähtyä.

Kokoa lusikkaleivät levittämällä niiden sileälle pinnalle marmeladia ja 
painamalla kaksi pikkuleipää yhteen. 
Kierittele lusikkaleivät lopuksi sokerissa ja asettele tarjolle.




Lucia-perinne Porvoossa on jatkunut jo vuodesta 1898.



 Tänä iltana Raatihuoneen torilla kruunattiin tänään ensimmäinen koko Itä-Uudenmaan Lucia-neito.



Hyvää Lucian päivää!

Ei kommentteja: