lauantai 19. joulukuuta 2015

Stollen joulurullissa on marsipaanisydän

Saksalaiset ovat tehneet oman pullan - stollenin, joka kokoaa yhteen uskomattoman monet joulun herkkumaut: kirsikat, mantelit, marsipaanin ja tietysti tuoksuvan pullan.
Stollen ei tosin Saksassa ole vain joulupulla, mutta joulun alla se on erityisen suosittua ja saa nimekseen Joulustollen (Weichnachtsstollen).


Eurooppalaiset juoluleivonnaiset ovat tuhteja ja paksuja. Ranskalainen herkku on suklaata tihkuva jouluhalko ja eräänlainen halko on saksalaisten paksu marsipaanilla täytetty Stollenkin.

Päätin kuitenkin unohtaa kalorit ja tehdä joulustollenit perinteisten joulupullien rinnalle.




Kun kirsikoiden, rusinoiden ja sukattien sekoitus saa seurakseen tilkan rommia tai konjakkia, se maustuu vielä mukavasti.




Stollen joulurullat

(2 rullaaa)


1 dl rusinoita
100 g sukaatteja (1 rasia)
100 g säilöttyjä kirsikoita pilkottuna (1 rasia)
0,5 dl  rommia tai konjakkia

2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja

1 dl rypsiöljyä
1 dl sokeria
50 g mantelilastuja
1  sitruunan raastettu kuori
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
4,5 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi
150-200 g marsipaania

Pinnalle
voita voiteluun
1 dl tomusokeria

Kaada rusinat, sukaatit ja kirsikat kulhoon ja lisää  joukkoon rommi/konjakki. Anna vetäytyä hetki.

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vaivaa joukkoon vehnäjauhot (6 dl). 
Kohota taikinaa lämpimässä vesihauteessa puoli tuntia.

Lisää  taikinaan öljy sekä rusina-sukatti-kirsikkaseos, sokeri, mantelilastut, sitruunankuori ja mausteet. Lisää joukkoon myös loput vehnäjauhot (4,5 dl) ja alusta tanakaksi taikinaksi. 


Jaa taikina kahtia ja kauli osat soikeiksi levyiksi. Levitä marsipaani paloina levyjen keskelle ja taita levyt siten, että kolmannes molemmista reunoista pituussuunnassa taittuu taikinan keskiosan päälle.
Varmista, että myös päätyjen lähelle tulee marsipaania. Sulje päädyt ja nipistele sauma kiinni.

 Nosta  stollen-rullat leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat tasaisen pinnan, kauta saumapuoli alaspäin, Monissa valmiissa stollenrullissa taitos on jätetty näkyviin.
Anna kohota vielä noin puoli tuntia. Kuumenna sillä aikaa uuni 175° asteeseen

. Voitele kohonneet stollen-rullat voisulalla.  Paista niitä n. 25 minuuttia, välillä
voisulalla valelleen, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin.
Anna jäähtyä ja sirottele päälle reilusti tomusokeria.


Voit tehdä rullat hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa. Pakasta ilman tomusokeria
ja koristele vasta kun sulatat.

Terveisin,

Ei kommentteja: