Stollen ei tosin Saksassa ole vain joulupulla, mutta joulun alla se on erityisen suosittua ja saa nimekseen Joulustollen (Weichnachtsstollen).
Eurooppalaiset juoluleivonnaiset ovat tuhteja ja paksuja. Ranskalainen herkku on suklaata tihkuva jouluhalko ja eräänlainen halko on saksalaisten paksu marsipaanilla täytetty Stollenkin.
Päätin kuitenkin unohtaa kalorit ja tehdä joulustollenit perinteisten joulupullien rinnalle.
Kun kirsikoiden, rusinoiden ja sukattien sekoitus saa seurakseen tilkan rommia tai konjakkia, se maustuu vielä mukavasti.
Stollen joulurullat
(2 rullaaa)
1 dl
rusinoita
100 g
sukaatteja (1 rasia)
100 g
säilöttyjä kirsikoita pilkottuna (1 rasia)
0,5 dl rommia tai konjakkia
2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
6 dl
vehnäjauhoja
1 dl
rypsiöljyä
1 dl sokeria
50 g mantelilastuja
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl
kardemummaa
1 tl kanelia
4,5 dl
vehnäjauhoja
Täytteeksi
150-200 g marsipaania
Pinnalle
voita
voiteluun
1 dl
tomusokeria
Kaada rusinat, sukaatit ja kirsikat kulhoon ja lisää joukkoon rommi/konjakki. Anna vetäytyä
hetki.
Liota hiiva kädenlämpöiseen
maitoon ja vaivaa joukkoon vehnäjauhot (6 dl).
Kohota taikinaa lämpimässä vesihauteessa
puoli tuntia.
Lisää taikinaan öljy sekä rusina-sukatti-kirsikkaseos, sokeri, mantelilastut,
sitruunankuori ja mausteet. Lisää joukkoon myös loput vehnäjauhot (4,5 dl) ja
alusta tanakaksi taikinaksi.
Jaa taikina
kahtia ja kauli osat soikeiksi levyiksi. Levitä marsipaani paloina levyjen keskelle ja
taita levyt siten, että kolmannes molemmista reunoista pituussuunnassa taittuu
taikinan keskiosan päälle.
Varmista, että myös päätyjen lähelle tulee marsipaania. Sulje päädyt ja nipistele sauma kiinni.
Nosta stollen-rullat leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat tasaisen pinnan, kauta saumapuoli alaspäin, Monissa valmiissa stollenrullissa taitos on jätetty näkyviin.
Varmista, että myös päätyjen lähelle tulee marsipaania. Sulje päädyt ja nipistele sauma kiinni.
Nosta stollen-rullat leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat tasaisen pinnan, kauta saumapuoli alaspäin, Monissa valmiissa stollenrullissa taitos on jätetty näkyviin.
Anna kohota vielä noin puoli tuntia. Kuumenna sillä aikaa uuni 175° asteeseen
. Voitele kohonneet stollen-rullat voisulalla. Paista niitä n. 25 minuuttia, välillä
voisulalla valelleen, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin.
Anna jäähtyä ja sirottele päälle reilusti tomusokeria.
Voit tehdä rullat hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa. Pakasta ilman tomusokeria
ja koristele vasta kun sulatat.
Terveisin,
voisulalla valelleen, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin.
Anna jäähtyä ja sirottele päälle reilusti tomusokeria.
Voit tehdä rullat hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa. Pakasta ilman tomusokeria
ja koristele vasta kun sulatat.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti