lauantai 12. joulukuuta 2015

Teen teen kakkusia...

Joulu on jo ovella... alkaa olla aika tarkastella tarjottavia. Nyt oli leivonnaisten vuoro. Päädyimme kotikonnuilleni joulumarkkinoille ja mitä kaikkea ihanaa sieltä bongasinkaan.


Pikkuruisen maustekakun myyntituotto kartutti Savon pallon junnujen Barcelonan matkakassaa. Hyvän maun lisäksi kakun ostosta tuli hyvä mieli. Reipas junnu rahasti ja pakkasi ostoksen.



Naarajärveläisen Kotileipomo Villa Vaniljan hedelmäkakku on yksi kauneimpia kuivakakkuja, jonka olen nähnyt.


Se oli aivan pakko ostaa.


Yrityksen taustalla on maalla asuva perheenäiti, joka on toteuttanut unelmansa omasta yrityksestä.



Viimesimpänä päätin hankkia vielä taatelikakun, senkin Savon pallon junnuilta.

Liitän kuitenin mukaan oman isoäitini taatelikakkuohjeen - sitä kun on tavallisesti aina käyttänyt.
Madeira antaa mukavan makulisän ja se on täydentynyt reseptiin vuosien varrella.


Taatelikakku

250 g kivettömiä taateleita (prässättyjä)
3 dl vettä
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3, 5 dl vehnäjauhoja
(madeiraa)

Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi. Keitä ne vedessä pehmeiksi. Siirrä kattila levyltä ja lisää paloiteltu voi puolilämpimään seokseen sulamaan.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri, sooda ja leivinjauhe jauhoihin ja lisää joukkoon. Kaada lopuksi joukkoon taateli-rasvaseos ja lisää halutessasi tilkka madeiraa.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan Paista kakkua 175 asteessa noin 45-55 minuuttia. Varmista kakun kypsyys tikulla.



Minulla, äidilläni ja vanhimmalla tyttärelläni oli nostalginen joulumarkkinameininki entisillä kotikonnuillani, vanhassa veturitallissa. Siellä, missä joskus lapsena pappani mukana pääsin veturia kääntämään.


Oli todella hienoa huomata, miten historiallinen talli, jonka vanhimmat osat on rakennettu jo 1890-luvulla, on otettu uusiokäyttöön.


Terveisin,

Ei kommentteja: