tiistai 20. marraskuuta 2012

Siiderissä haudutettua kanaa

MAALAISRUOKAA


Viikonloppumme oli rustiikki ja meni minun osaltani flunssan kourissa. Kynnelle kykenevät viimeistelivät syksyn viimeisiä lehtikasoja ja siivittämänä valmistettiin myös rustiikkia ruokaa: kanaa siiderissä hauduttamalla. Paitsi nälkää se taannutti myös kaipuuta Ranskaan.



Kanan kaveriksi kannattaa valita siideri Pohjois-Ranskan siiderialueilta, Normandiasta tai Bretagnesta. Se on puhdas luonnontuote, joka valmistetaan yksinomaan omenoista. Omenoiden oma sokeri ja hiiva saavat aikaan luonnollisen käymisen, joten edes sokeria tai hiivaa ei siideriin tarvitse lisätä. Ranskan lainsäädäntö lisäksi kieltää sokerin ja omenamehutiivisteiden käytön siiderin valmistuksessa.

 
Ihan parhaimmillaan ranskalainen siideri on kuivaa. Hyvän siiderin pullo on myös aina suljettu samppanjapullon korkilla (cidre bouché).

 
Kana hautui hitaasti siikerissä ja kermassa ja se nautittiin riisin kanssa. Takka, kynttilät ja villasukat toivat lisää maalaistunnelmaa. Ja helpottiva kurjaa flunssaista oloa. Ateriaa jatkettiin ranskalaisilla maalaisjuustoilla.

 
Siiderissä haudutettu kana
1 broileri
suolaa ja mustapippuria
2 porkkanaa
15 helmisipulia
4 rkl voita
3 dl kuivaa omenasiideriä
2 dl kermaa
1/2 tl silputtua lehtipersiljaa
 
Paloittele kana ja mausta se suolalla ja pippurilla. Leikkaa porkkanat sentin viipaleiksi. Kuori helmisipulit.  Ruskista kanapalat voissa kuumalla pannulla. Lisää joukkoon porkkanat ja sipulit ja ruskista vielä hetki. Kaada joukkoon siideri ja kypsennä kannen alla hiljaisella tulella 40 minuuttia. Lisää kerma ja jatka kypsentämistä ilman kantta vielä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää persilja. Tarjoa riisin kera.
 
                                             Resepti Hans Välimäen keittokirjasta Ruokaa Ranskasta
 
 
Terveisin,
 

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Saa nähdä, kuinka kauan ranskalaiset sulkevat siideripullonsa shampanjapullojen korkeilla. Kysymys siksi, että eilen tarjosin vierailun alkajaisiksi italialaista Asti-kuohuviiniä. Pullo oli suljettu kierrekorkilla, valitettavasti.

Kanareseptisi vaikuttaa hyvältä, täytynee tehdä. Täällä on myös ikuinen Ranskan ikävä!
Paranemista!

Marja B. kirjoitti...

Kiitos. On harvinaisen sitkeää laatua tämä flunssa:).Enkä siitä nyt kuitenkaan selvinnyt ilman antibiotteja.

Toivotaan, että ranskalaiset pitävät pintansa ja korkit eivät hevillä vaihdu. Ajattele shampanjaa kierrekorripullossa!!