sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Karitsan paahtopaistia ja yrteillä maustettuja uunijuureksia

KOTIRUOKAA


Miesväki lähti kauppaan ajatuksenaan ostaa hirven jauhelijaa. Muhevat hirvipullat maistuivat jo kielelläni, mutta kaupasta palattiinkin karitsan paahtopaistit kassissa. Ei ollut sarvipäitä näkynyt.
Siitä sitten vaan reseptiä vaihtamaan ja lammasta paistamaan.



Ensimmäisenä laitoin uuniin juurekset. Porkkanat ja pikkusipulit hunajan ja rakuunan kera. Ja punajuurilohkot valkosipulilla ja tuoreella rosmariinilla maustettuina. Juuresten kypsyessä valmistin punaviinikastikkeen.

 
 Ja sitten pyöräytimme öljytyssä pannussa paahtopaistit pinnaltaan ruskeiksi. Ja laitoimme lihat lopuksi noin 10 minuutiksi 150 asteiseen uuniin paistumaan. Pöytä katettiin, kun lihat vetäytyivät hetken folion alla.

 
Herkullisen mureaa karitsanlihaa ja uunijuureksia. Lisäkkeena punaviinikastiketta Aki Wahlmanin ohjeella.

 
 Lopuksi kuopus yllätti mustaviinimarjahyytelöllä kuorrutetuilla jääsuklailla. Ne maistuivat lämpimän takkatulen ääressä espresson kaverina.

 

Karitsan paahtopaistit

4 karitsan paahtopaistia
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
2 oksaa rosmariinia
suolaa, pippuria

Ota paistit huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Kuivaa paistit ja ruskista ne pannulla oliiviöljyssä. Lisää murskatut valkosipulin kynnet paiston loppupuolella öljyyn.
.Laita paistit uuniin ja kypsennä noin 10 minuuttia 150 asteessa (sisälämpö on 50-55 astetta).
Asettele paistit folioon pannulla olevan valkosipulin kanssa. Riivi joukkoon rosmariinit.
Mausta pippurilla ja suolalla ja kiedo folio kiinni. Anna seista 10-15 minuuttia. Leikkaa paistit viipaleiksi ja asettele tarjolla.
 

Hunaja-rakuunaporkkanat ja -pikkusipulit

1 kg porkkanoita
25 eriväristä pikkusipulia
hunajaa
mustapippuria
rakuunaa
 
Kuori sipulit ja porkkanat. Leikkaa porkkanat pätkiksi. Sekoita hunaja ja mausteet. Valuta mausteseosta porkkanoiden ja sipulien päälle ja sekoita joukkoon. Asettele porkkanat ja sipulit uunivuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle sormisuolaa. Paista kypsiksi 175 asteessa noin 40 minuutin ajan.
 

Rosmariini-valkosipulipunajuuret

1 kg punajuuria lohkoina
5 valkosipulin kynttä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
oliiviöljyä
 
Kuori ja pilko punajuuret ja asettele ne uunivuokaan. Kaada päälle tilkka oliiviöljyä. Lisää joukkoon pilkotut valkosipulinkynnet ja rosmariini. Sekoita. Paista kypsäksi uunissa 175 asteessa noin 40 minuutin ajan.
  

Punaviinikastike

4 dl hyvää lihalientä
1 dl punaviiniä
2 rkl balsamiviinietikkaa
3 oksaa tuoretta rosmariinia tai timjamia
2 valkosipulinkynttä
0,5 rkl maizenaa
nokare voita
mustapippuria
suolaa
 
Mittaa kattilaan lihaliemi, punaviini, balsamiviinietikka. Lisää sekaan myös yrtit ja valkosipulin kynnet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15-20 minuuttia hiljaa poreillen. Siivilöi yrtit ja valkosipulit pois ja kaada kastike takaisin kattilaan. Sekoita maizena vesitilkkaan ja suurusta kastike. Tarkista maku ja mausta mustapippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Voit halutessasi viimeistellä kastikkeen parilla voinokareella.

                                                                                                       Resepti Aki Wahlman
 
 
Terveisin,
 

Ei kommentteja: