perjantai 18. huhtikuuta 2014

Mämmistä on moneksi

PITKÄPERJANTAIN MÄMMI

Mämmi on suomalainen erikoisuus. Se kulkee ruokaperinteenä sukupolvelta toiselle. Aina on niitä, jotka eivät pidä mämmistä, mutta ihan yhtä paljon uusista sukupolvista löytyy mämmin ystäviä. Ammattilaiset tietävät kertoa, että mämmin kulutus on jopa vähän kasvanut viime vuosina.

Tänä aamuna kuopukseni hiipi keittiöön ja halusi mämmiä! Ehkäpä hän kuuluu uuden individualistisen Z-elektroniikkasukupolven mämmin ystäviin, jotka jatkavat mämmiperinnettä. Itse mämmin suurena ystävänä iloitsen tästä ja tiedän, että ruispeltojen ääressä kasvanut isänikin iloitisisi.

Mämmi onkin ruokaperinteessä juuri pitkäperjantain ruokaa. Mämmin juuret ulottuvat sydänkeskiaikaan aina 1100-luvulle. Sitä on nautittu paastonajan viimeisinä hetkinä ennen suurta herkuttelua. Ruisjauhoista ja -maltaista imelletty ja paistettu puuro on ollut saatavilla myös huonompina aikoina.


Suomessa aloitettiin mämmin teollinen valmistus 1960-luvulla. Tänä keväänä minulla oli työni vuoksi ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla "Toijalan takana" katsomassa, miten mämmi syntyy Suomen suurimman valmistajan prosesseissa.
Opin, että yhden mämmiropen (savolaisittain tuokkosen) valmistus kestää kahdeksan tuntia. Prosessin tärkein ja vaikein vaihe on imellyttäminen. Salaisuus on oikeassa lämpötilassa. Varmaankin totta! - kotikokeilut ovat usein menneet juuri tässä kohti pieleen:). Minulle oli yllätys, että paistamisen jälkeen kaikki mämmiropet pakastetaan. Pakastaminen on osa prosessia, jonka aikana mämmin maku vielä kehittyy.

Nautintatapoja on monta. Kuopus halusi paksua kuohukermaa. Vaahtoutuva vaniljakastike sopii myös hyvin mämmin päälle. Ja ikiaikainen tapa on nauttia mämmiä ilman sokeria venäläisen keittiön hapankerman, smetanan kera. Minun tuokkoseni oli luomumämmiä, johon ei ole lisätty sokeria. Ehkä sisimmässäni elää muinaistapoja, joskin nautin mämmini ruokakokeilijan tapaan proteiinimaidon kera.


Tänä vuonna mämmien valikoimaan tulivat uudet kerrosmämmit, joiden pinnalla on kaakaolla maustettua kinuskikastiketta tai vaniljakastiketta. Tällä innovaatiolla valmistajalle irtosi voitto ruoka-alan suurtapahtuman, Gastro-messujen parhaat -ruokainnovaatiot kilpailussa. Ne ovat juuri oikea keino puhutella uutta sukupolvea.


Mämmireseptejä tutkiessani huomasin, että mämmiä on käytetty kakkujen, pullien, sämpylöiden ja leivän leivonnassa, lihapullissa, jäätelöissä, rahkassa ja smoothiessa, letuissa, muffinsseissa, pikkuleivissä, marmeladissa, hyytelössä ja jopa shottijuomissa. Siis ihan missä vaan.
 
Minulle mämmi kyllä maistuu parhaiten ihan sellaisenaan!
 
 
Terveisin,

Ei kommentteja: