tiistai 6. marraskuuta 2012

Ukrainalainen borssikeitto Nadian tapaan

KOTIRUOKAA
Vierailin kuopukseni kanssa kesällä Tallinnassa ystävämme Nadian luona. Hänen kauniissa kodissaan saimme herkutella ukrainalaisen vieraanvaraisesti ukrainalaisilla herkuilla. Mukaammekin tarttui Nadian perinteinen borssikeiton ohje.
Nyt sitten vihdoin kokeilin tuota herkkua. Sen salaisuus on pitkään haudettu liha, jonka luista ja rasvoista irtoaa liemeen täyteläinen maku.




Olellinen osa kokonaisuutta on myös smetana, venäläisen keittiön perinteinen ruokakerma.
Tuo aito ja tuhti herkkukerma (42 %) sopiikin täydellisesti kevyehköä keittoa maustamaan.


Parasta oli, että kuopuskin piti keitosta tosi paljon.


Ukrainalainen borssikeitto ja smetana
500 g naudan etuselkää, lapaa, rintaa, kylkeä
tai potkaa (luineen, jos mahdollista)
1 l vettä
   1/3 keskikokoisesta keräkaalista
 4 perunaa
1-2 sipulia
1 porkkana
     1-2 punajuurta
               3 rkl tomaattipyrettä tai 1-2 tuoretta tomaattia
suolaa
nippu tuoretta persiljaa
2 valkosipulin kynttä
tarjoiluun smetanaa

Laita liha (luineen) kattilaan kylmään veteen. Kiehauta. Kerää pinnalle kertynyt valkuainen pois reikäkauhalla tai lusikalla. Keitä lihaa hiljalleen, miedolla lämmöllä reilu tunti. Nosta liha syrjään ja siivilöi liemi.
Laita seuravaksi liemeen kiehumaan kuutioidut perunat ja pieniksi paloiksi leikattu kaali. Kuullota sipulit ja porkkanat voissa ja lisää joukkoon. Lisää punajuuret ja tomaattipyre (tomaatit). Hauduta kasvikset kypsiksi miedolla lämmöllä n. 20 minuutin ajan. Lisää sitten joukkoon kypsä liha (luusta irrotettuna ja) pieniksi paloiksi paloiteltuna. Lisää lopuksi joukkoon persilja ja valkosipuli ja anna kiehahtaa. Tarjoile ukrainalaiseen tapaan täyteläisen smetanan kanssa.
Terveisin,

Ei kommentteja: