perjantai 8. toukokuuta 2015

Juhlajuomaksi raparperisangriaa

Kevään juhlajuomana toimii hedelmäinen sangia. Siihen voi yhdistää esimerkiksi raikkaan 
raparperin ja kuopivan roseviinin. 


Sangrian juuret juontavat ilmeisesti keskiajalle, jolloin vesi oli epäpuhdasta ja ihmiset oppivat lisäämään siihen alkoholia tautien estämiseksi. Viini nautittiin laimeana ja sen makua täydennettiin mausteilla, mm. kanelilla. Espanjalaiset ovat omineet sangrian omaksi hellejuomakseen ja kehittäneet siitä monia erilaisia reseptejä. Hifistelyä on tehdä erilaisia yhdistelmiä valitusta viinistä riippuen.

Punaviiniksi suositellaan kevyttä, ei tanniinista viiniä. Siihen voi lisätä voimakkaampia perinteisiä, vähän joulunmakuisiakin mausteita. Valkoviiniksi kannattaa valita kevyt viini ja mausteeksi hedelmät, jotka täydentävät viinin rypäleen hedelmäisyyttä. Valkoviinin sijasta voi sangriaan saada juhlan tunnelmaa kuohuviinillä. Myös vaaleanpunainen kuohuviini on hyvä vaihtoehto.

Roseviini antaa sangrialle kauniin värin. Sen mausteeksi sopivat kevyet marjat - vadelmat, mansikat tai  karpalot. hedelmistä sitrusten lisäksi esimerkiksi persikat ja melonit. Itse valitsin pirskahtelevan kuplaisen roseviinin ja yhdistin sen raikkaaseen raparperimehuun. 



Raparperisangria

1 litra raparperimehua (resepti tästä)
1 litra pirskahtelevaa roseviiniä
tuoreita mansikoita halkaistuna
tuoreita vadelmia
1 appelsiini viipaloituna
kivennäisvettä maun mukaan

Laita halkaistut mansikat, viipaloidut appelsiinit ja vadelmat booliastian pohjalle. 
Kaada päälle raparerimehu. Lisää kupliva roseviini juuri ennen tarjoilua. 
Ja kaada lopuksi kivennäisvettä makusi mukaan.


Hauska lasinen hanakannu on monikäyttöinen. Se toimii kesäkeittiön
vesikannuna, mutta on oivallinen myös booli- tai sangria-astiana.


Raparperimehusta voi myös marjojen, hedelmien ja vaalenpunaisten kevytjuomien kanssa
rakentaa raikkaan alkoholittoman sangrian.


Alkoholiton raparperisangria

1 l raparperimehua*
0,5 l Jaffa light verikreippi limua 
yhden sitruunan mehu
0,5-1 l sitruunalla maustettua kivennäisvettä

mansikoita, appelsiiniviipaleita tai melonipaloja kannuun
koristeluun tuoretta minttua
jäitä

Sekoita juomat keskenään kauniiseen kannuun. Säädä sitruunalla maustetulla kivennäisvedellä juoman makeus sopivaksi. Lisää marjat ja hedelmät. Koristele mintulla. 
Jäähdytä jäillä tarpeen mukaan.

* Raparperimehun reseptin löydät tästä.


Terveisin, 

Ei kommentteja: