maanantai 28. syyskuuta 2015

Lammas-emmerriisi-kaalilaatikko

Kaalilaatikko kuuluu myös syksyn mieliruokiini. Tänä vuonna päätin kokeilla perinteistä isoäitini reseptiä hieman uudella tavalla. Vaihdoin naudanlihan lampaan jauhelihaan ja korvasin riisin emmer-viljariisillä, jota hankin taannoisella ostosretkellä Malmgårdin kartanopuodista.

Hieman mantelinmakuinen ikiaikainen emmer on maistunut jo Egyptin faaraoille ja tänä päivänä se tuntuu olevan uusvanha tulokas moderneissa keittiöissä. Itse kokeilin emmer-viljariisiä nyt ensimmäistä kertaa, mutta ihastuin siihen.


Pitkään hautunut kaali on huikean hyvää.


Lammas-emmerriisi-kaalilaatikko

( 2 kuvassa olevaa laatikkovuokaa)

1 keskikokoinen kaali

400 g lampaan jauhelihaa
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 palko mietoa punaista chiliä
pippuria myllystä
oliiviöljyä paistamiseen

1 dl emmer viljariisiä 
2 dl kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
nokare voita
pippuria

0,5 dl tummaa siirappia
1 kananmuna
pippuria myllystä
(suolaa)*
voita tai öljyä paistovuokiin

Tarjoiluun puolukkasurvosta, puolukkahilloa tai pihlajanmarjahyytelöä

Puolita kaali ja keitä se kypsäksi runsassa vedessä. 
Kuullota sipulit öjyssä, lisää lampaan jauheliha, valkosipuli, chili ja rouhi päälle pippuria.
Liota hetki emmer-viljariisiä ja siiviloi se. Valmista kasvisliemi. 
Kuumenna voi pannulla ja lisää emmer-viljariisi ja sipuli, ruskista hetki. 
Lisää joukkoon kasvisliemi, viini ja mausteet. Anna hautua n. 25 minuuttia.

Suikaloi keitetyty kaalit. Sekoita keskenään jauheliha, emmer-viljariisi, siirappi ja kananmuna.
Lisää seos kaalin joukkoon. Mausta.
Kaada seos öljyttyihin uunivuokiin. 
Paista 175 asteessa n. 1,5 h, kunnes kaalit ovat pehmeitä ja makeutuneita.



               Tarjoile puolukkasurvoksen, puolukkahillon tai pihlajamarjahyytelön kera.



             Tämän kaalilaatikon voit hyvin tehdä myös naudan jauhelihasta ja puuroriisistä.


Terveisin,



*TERVEYSTIETOISEN SUOLAMÄÄRÄ
Ilman lisättyä suolaa koko kaalilaatikkoannoksen suolamäärä on n. 1,35 g.
Annoksesta syntyi kaksi kuvassa olevaa laatikkovuokaa.

Uusimpien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan
 suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk. 
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.


Ei kommentteja: