sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Ruokaisa kurpitsa-suppilovahveropiirakka (gluteeniton)

Syksyn ruska hehkuu ulkona parhaimmillaan ja aurinko vielä lisää värien loistetta. Upeasta luonnosta innostuneena päätin jatkaa väriloistoa ruoassa ja valitsin raaka-aineeksi kotimaisen myskikurpitsan ja suppilovahverot. Niistä valmistui herkullisen pehmeä piirakka.


Leipomisinnolleni oli toinenkin syy: Prinsessojen Kotitalous -blogini täyttää tänään yhdeksän vuotta.
Se on pitkä aika! Mutta oikein järkyttää, miten nopeasti ja huomaamatta vuodet ovat kuluneet.
Kiitos teille kaikki blogini uskolliset lukijat. Teidän kanssanne on ollut ilo jakaa tunnelmia ja ruokavinkkejä kaikki nämä vuodet. Ja on myös ilo jatkaa yhä.


Kurpitsa-suppilovahveropiirakkani valmistus alkaa lohkomalla myskikurpitsa lohkoiksi, höyryttämällä se puolikypsäksi ja maustamalla lämpimillä mausteilla.
Suppilovahverto ja sipuli kypsyvät pannulla ja saavat pinnalleen makean säväyksen hunajasta.


Pehmeä vuohenjuusto ja ruokakerma lisäävät piirakan ruokaisuutta.


Ruokaisa kurpitsa-suppilovahveropiirakka

(Ø 26 cm piirakkavuokaan) 


Pohja
100 g voita
2,5 dl kaurajauhoja (gluteeniton)
1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl maitoa

Täyte
800 g myskikurpitsaa (n. 600 g kuorittuina lohkoina)
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä

0,5 l suppilovahveroita
pieni keltasipuli
0,5 rkl juoksevaa hunajaa 
oliiviöljyä paistamiseen

150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl ruokakermaa
tuoretta timjamia koristeluun


Valmista näin:

Sekoita rasva, kaura- ja perunajauhot keskenään. Lisää joukkoon maito ja sekoita taikinaksi.
Voitele piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan. 
Esipaista piirakkapohjaa 200 °C asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kuori ja pilko myskikurpista pieniksi lohkoiksi. Höyrytä tai keitä lohkot puolipehmeiksi.
Sekoita mausteet kurpitsalohkojen joukkoon.

Kuori sipuli ja kuullota se öljyssä paistinpannulla. Lisää joukkoon suppilovahverot ja
paista kypsiksi. Valuta päälle hunaja.

Lisää esipaistetun piirakan päälle ensin maustetut, höyrytetyt kurpitsalohkot ja sitten sieniseos.
Nostele päälle juusto nokareina. Kaada päälle tasaisesti ruokakerma. Koristele timjamilla.
Paista 200 °C asteisessa uunissa noin 30 minuuttia niin, että kurpitsat 
pehmenevät ja paahtuvat kypsiksi.

Ripottele tuoretta timjamia vielä paistetun piirakan päälle.



Piirakan voi nauttia lämpimänä ihan sellaisenaan esimerkiksi hyvän viinin kera.


Blogin syksyistä syntymäpäivää juhlistamaan valittiin ihana italialainen kuohuviin Ca'del Boscon Cuvée Prestige Franciacorta Brut. 



Ca'del Bosco on yksi Italian tunnetuimmista ja parhaimmista kuohuviinin tuottajista. Sen ansiosta viiniä tuottava Franciacortan alue Lombardiassa sai arvostetun, Italian maatalousministeriön myöntämän DOCG-laatuluokituksen.



Ihanaa ja värikästä syksyä!

Terveisin,


1 kommentti:

Marjatta kirjoitti...

Paljon onnea blogillesi ja kiitos!
Kiitos monista ruokaohjeista ja kiitos tätä kautta alkaneesta ystävyydestämme!
Hyvää syksyä ja hyvää jatkoa blogille!