sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Sadonkorjuusämpylät speltistä, palsternakasta ja fenkolista

Viikonlopun kävelylenkit viljapeltojen ääressä syksyisen luonnon keskellä innostivat minut leipomaan spelttisämpylöitä. Sadonkorjuun kunniaksi päätin lisätä taikinaan palsternakkaa. Takinan mausteiksi valitsin pirteän fenkolin ja pehmeän hunajan.Korillinen tuoksuvia sämpylöitä sai heti maistajat liikkeelle, osan vielä kypsyessä uunissa. Tuoreeltaan hurmaavalta tuoksuvat kotitekoiset herkut tietysti maistuvatkin ihan parhaimmilta.Suolan käyttö on taas noussut terveyskeskustelussa vahvasti esiin. Sallittu päiväannos on vain niukka teelusikallinen - miten helposti sen sujauttaakaan ruokaan jos toiseen - ripaus sinne toinen tänne periaatteella. Päätin tänä syksynä terästäytyä ja tinkiä lisätystä suolasta kaiksessa mahdollisessa. Niin näissäkin sämpylöissä. 
Huomasin, että ei luonnollinen, pehmeä maku sitä kaivannutkaan. Ja sopivasti suolainen suutuntuma riitti tulemaan lämpimäisiin sipaisemastani voinokareesta.Palsternakka-spelttisämpylät

(n. 24 sämpylää)


200 g  palsternakkaa
6 dl keitinlientä
50 g hiivaa
1 rkl (20 g) juoksevaa hunajaa
2 tl fenkolia (morttelissa jauhettuna)
4 rkl pellavansiemeniä
4 dl  kokojyväspelttijauhoja
n. 10-11 dl spelttisihtijauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
(suolaa)*
voiteluun kananmunaa
koristeluun sesamin ja unikon siemeniä

Keitä palsternakat kypsiksi 6 dl vettä ja jäähdytä keitinvesi kädenlämpöiseksi (lisää tarvittaessa kylmää vettä siten, että nesteen kokonaismäärä on 6 dl). Soseuta palsternakat sauvasekoittimella. Liuota hiiva keitinliemeen, lisää joukkoon palsternakkasose, hunaja, pellavansiemenet ja anis. Lisää osa jauhoista ja alusta. Lisää öljy ja loput jauhot. Kohota taikina lämpöisessä kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylät. Voitele kananmunalla ja koristele siemenillä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Nauti lämpimäisinä voin kera.


Terveisin, *TERVEYSTIETOISEN SUOLA - ripauskin on paljon
Ilman lisättyä suolaa tämä sämpyläannos on lähes suolaton. Sen suolamäärä on 
vain 0,18 g ja vain gramman sadasosa/sämpylä. Pehmeä maku syntyy palsternakasta, 
hunajasta, fenkolista ja speltistä.
Uusimpien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan
 suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk. 
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.Ei kommentteja: