sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Lammasmureketta ja paahdettua kurpitsaa

Syksyinen ateria syntyi Porvoon saaristosta hankitusta lampaan jauhelihasta ja kauden kurpitsoista.
Puhtaita makuja, jotka syntyivät helposti uunissa.
Lisäkkeeksi tehtiin kanttarillimuhennosta ja kokonaisuus viimeisteltiin pihlajanmarjahyytelöllä.



Lampaan jauheliha on meille harvinaista herkkua. Siinä on oma saariston maku, joka sopii loistavasti syksyn tunnelmaan. Mausteina tutut rosmariini, salvia ja valkosipuli. Tällä kertaa tehostin makua myös palalla mietoa chiliä.

Viime syksynä valmistettu pihlajanmarjahillo sopi ateriaan loistavasti. Ilolla panin merkille, että viime vuoden jättisadosta on vielä tallella muutama purkki. Tänä vuonna kun pihlajat eivät juurikaan marjoja tuota.


Lammasmureke

600 g lampaan jauhelihaa
1 kananmuna
0,5 dl tummaa soijarouhetta
3 valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
1/2 mieto punainen chili
tuoretta rosamariinia ja salviaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)*

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile murekkeeksi. 
Paista 200 -225 asteisessa uunissa kypsäksi niin, että pinta saa kauniin paatuneen värin.
Ripottele pinnalle tuoretta rosmariinia.



Paahdetut kurpisat

n. 1/2 kurpitsa paloiteltuna
neilikkaa
muskottipähkinää
oliiviöljyä
(suolaa)

Kuori ja pilko kurpitsa lohkoisksi. Lado öljyttyyn uunivuokaan.
Kaada kurpitsalohkojen pinnalle tilkka öljyä.
Ripottele päälle muskottipähkinää ja/tai neilikkaa.
Paahda 200 -225 asteisessa uunissa kypsäksi.



Kanttarellimuhennos

2 litraa kanttarelleja
3 salottisipulia 
2 dl kevyttä ruokakermaa
2 tl kanttarellifondia
pippuria myllystä
(suolaa)
oliiviöljyä paistamiseen

Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää joukkoon pilkotut kanttarellit. Kypsennä.
Sekoita kanttarellifondi kermaan ja kaada joukkoon. Rouhi päälle pippuria myllystä.




Terveisin,


*TERVEYSTIETOISEN SUOLAMÄÄRÄ
Ilman lisättyä suolaa tämän koko murekeannoksen, lihassa luontaisesti oleva suolamäärä on 1,2 g.
Annoksen mausteista syntyy hyvä ja mausteinen maku myös ilman suolaa.

Uusimpien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan
 suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk. 
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.

Ei kommentteja: