Syksyinen maaseutu viehättää myös keittiössä. Miten paljon ihanuuksia löytyykään maan uumenista. Palsternakka, mustajuuri ja maa-artisokka ovat juureksia, joiden täyteläinen maku hurmaa aina. Palsternakan vahva tuoksu ja aromaattinen maku ovat peräisin aromaattisista ölyistä. Se sopii hyvin keittoihin, salaatteihin, raasteisiin, vuokiin, patoihin ja kastikkeisiin. Itse kokeilin sitä syyssämpylöihin. Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka muistuttaa maultaan parsaa. Se sisältää runsaasti rautaa ja inuliinia. Maa-artisokan muhkuraiset mukulat ovat hankala kuoria, mutta vaiva kannattaa. Maa-artisokasta syntyy esimerkiksi taivaallinen keitto. Myös se sisältää inuliinia ja runsaasti ravintokuituja ja hivenaineita, kuten rautaa.
500 g kuorittuja maa-artisokkia
4 kpl jauhoisia perunoita
4 kpl jauhoisia perunoita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1,3 l kasvislientä
2 dl vähärasvaista ruokakermaa
2 dl vähärasvaista ruokakermaa
ripaus pippuria ja hyppysellinen muskottipähkinää
pinnalle pähkinärouhetta
Keitä kasvisliemessä maa-artisokat, peruna, sipulit ja valkosipulit kunnes ne ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja mausta. Kiehauta. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Annostele lautaselle ja koristele saksanpähkinäöljyllä ja -rouheella. Voit halutessasi juhlistaa keittoa kuohuviinillä. Kuiva madeira ja hapokas Alsacen muscatviini sopivat juomaksi keiton kera.
200 g palsternakkaa
6 dl keitinlientä
50 g hiivaa
5 rkl tummaa siirappia
2 tl anista
6 rkl pellavansiemeniä
4 dl grahamjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja
3 rkl rypsiöljyä
Keitä palsternakat kypsiksi ja jäähdytä keitinvettä kädenlämpöiseksi (lisää tarvittaessa kylmää vettä siten, että kokonaismäärä on 6 dl). Soseuta palsternakat sauvasekoittimella. Liuota hiiva keitinliemeen, lisää joukkoon palsternakkasose, siirappi, pellavansiemenet ja anis. Lisää myös osa jauhoista ja alusta. Lisää öljy ja loput jauhot. Kohota taikina lämpöisessä kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöitä ja paista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Kuvat: Laura Sarvanto
Kuvat: Laura Sarvanto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti