Vanhemmat tyttäreni ovat kasvaneet kaalin ystäviksi. He odottavat innolla kaalikääryleitä, kaalilaatikkoa, -keittoa ja -piirakoita syksyn koekeittiöstäni. Koekeittiöni valmistaakin niitä suurkeittiön tavoin ja pakkaa nuorisolle mukaan opiskelukoteihin vietäväksi.
Nuorimman tyttäreni kohdalla näkyy makumaailman muutos, kaali ei putoa yhtä mieluisasti. Ehkä tämä heijastaa yleistä nuorisokulttuurin muutosta, Kaalimaan kakaratkin ovat vaihtuneet Habbo hotelliin ja Simsiin. Silti tarjoilen nuorimmaisellekin sitkeästi kaaliherkkuja, vaikkapa vain ikiaikaisen suomalaisen perinteen ylläpitämiseksi - ja ainahan voi toivoa, että kaali palaa teinienkin suosikkeihin.
Kaalilaatikko
Varaa kaksi suurehkoa vuokaa, jotka mahtuvat mielellään samanaikaisesti uuniisi.
2 keskikokoista kaalia
800 g naudan paistijauhelihaa tai jauhettua lampaanlihaa
2 kananmunaa
1 dl tummaa siirappia
mustapippuria
chiliä (esim. chilikastiketta)
tarjoiluun puolukkahilloa tai -survosta
Keitä kaalit kypsiksi, jäähdytä ja pilko. Ruskista jauheliha ja mausta voimakkaasti mustapippurilla ja chilillä.
Sekoita kaalisuikaleet ja jauheliha ja jaa tasan molempiin vuokiin. Lisää 1 muna ja 1/2 dl siirappia kumpaankin vuokaan. Paista n. 170 asteessa reilun tunnin ajan. Isoäitini lisäsi kaalilaatikkoon myös keitettyä riisiä, mutta se on jäänyt minun traditioista pois.
Tarjoile kaalilaatikko tuoreen puolukkasurvoksen tai -hillon kera. Raikas lähdevesi sopii ruokajuomaksi.
Kuva: Laura Sarvanto
Kuva: Laura Sarvanto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti