keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkäsiirappia grillipihveihin, jogurttiin tai juhlajuomaan


Kuusenkerkkäsiirappi kuuluu alkukesän ehdottomiin herkkuihin. Punaruskea siirappi maistuu hyvältä ja on todella monikäyttöinen.

Siitä saa maistuvan jälkiruokakastikkeen vaikkapa jäätelön, vohveleiden tai lettujen päälle. Se sopii loistavaksi lisäksi aamiaisjogurttiin, -rahkaan tai jopa aamuteehen. Ja syntyypä siitä myös oivallinen juhlajuoma kuohuviinin kera.

Kuusenkerkkäsiirappi käy mausteeksi moniin pääruokiin, esimerkiksi uunijuuresten maustajaksi tai liharuokien kera. Sillä voi myös korvata hunajan tai siirapin esimerkiksi marinadeissa tai grillikastikkeissa. 


Kuusenkerkkien keräämisessä on hyvä muistaa, että niiden kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Omassa pihapiirissäkin kannattaa kerkkiä napsia sieltä täältä, jotta ei aiheuta ikäviä seurauksia pihakuusien kasvulle.

Pidin talkoot tyttäreni kanssa. Keräämisen lisäksi siirapin valmistuksen työvaiheisiin kuuluu yön yli liottaminen ja neljän tunnin keittäminen:). Lopputulos on silti kaiken vaivan arvoinen.


Kuusenkerkkäsiirappi


n. 5 l kuusenkerkkiä
1 kg ruokosokeria
vettä

Huuhtele kuusenkerkät ja asettele kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen välillä pohjia myöten. Siivilöi seos. 
Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi. Seos on nyt punertavaa ja siirappimaista. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin. 
(Jos nestettä jää enemmän, lisää vastaavasti sokeria enemmän - samassa suhteessa 1 kg/1,5 litraa kohti. Annoksen voi myös helposti puolittaa.)Terveisin,

Ei kommentteja: