maanantai 11. elokuuta 2014

Ahvenia ja viinissä haudutettuja kanttarelleja

KESÄKEITTIÖ

Kalastajat valittavat, että helteinen sää on ajanut monet kalat kauemmaksi vakioapajilta. Ahvenia kuitenkin nousee. Ja hyvä niin. Voisiko sen hienompaa kesäkalaa saadakaan kuin mitä tuoreet ahvenfileet ovat.

Kotikaupungin kalakaupan apajilta ostin siis ahvenia. Ja päätin valmistaa niitä villiruokaan ihastuneet Sami Tallbergin reseptiä mukaillen.


Ahvenet tarjoillaan kanttarelleista, tuoreista sipuleista ja herneistä valkoviinissa hauduetetun padan päällä.


Itse lisäsin lautaselleni vielä uuden sadon kukkakaalia.


Ahvenia ja viinissä haudutettuja kanttarelleja

600 g ahvenfileitä

1-2 sipulia varsineen ohuiksi suikaloituna
n. 1 litra kanttarelleja puhdistettuna
100 g voita
n. 1 litra herneitä silvottuna
4 dl kanalientä (tai koivunmahlaa)
1 dl kuivaa valkoviiniä
koristeluun runsaasti hienonnettuja yrttejä:
ruohosipulia, salviaa ja rakuunaa

Paista sipuli voissa pehmeäksi. Lisää joukkoon sienet ja anna ruskistua. Lisää herneet ja viini. Keitä hetki. Lisää lopuksi kanaliemi/koivunmahla. Anna kiehua, kunnes seos on patamainen. Lisää yrtit joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Mausta ahvenet suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Paista ne voissa mehevän kypsiksi. Asettele ahvenfileet kanttarelliseoksen päälle. Voit myös tarjota ne erikseen vadilta.Tarjoilin kalaherkun Muurlan uuden leipomon omatekoisen saaristoleivän kera. Taannoisella Muurlan visiitillä ostin myös perinteisen marsalkka Mannerheimin  astiaston mukaan suunniteltuja Neljän tuulen tupa -lautasia.

Tarina kertoo, että ennen marsalkka- ja peridenttiaikaansa Mannerheim piti Hangossa Neljän tuulen tupa -nimistä kahvilaan, johon hän teetti sinireunaisen astiaston Ranskassa. Tänä päivänä hankolainen ravintoloitsija Nixu Knichter on palauttanut kahvilan sisustuksen sen alkuperäiseen tyyliin ja on yhteistyössä Muurlan kanssa toteuttanut myös astiaston Mannerheimin ajan tyyliin. Historiallisen taustansa vuoksi tämä astiasto on saanut nimekseen Neljän tuulen tupa.Terveisin, 
Ei kommentteja: