sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Marenkinen Pavlova - Anna Pavlovan tanssihameesta taiteiltu jälkiruoka

RUOKATAIDETTA

Venäläinen ateriamme päätettiin kruunata Pavlova marenkiunelmalla, jonka koristelusta viriteltiin oma marjaisa versio.



Venäläisen baletin legenda Anna Pavlova esiintyi Uuden Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa  vuonna 1926, suuren maailmankiertueensa aikana.

Annaa paljon kuvannut valokuvaaja kirjoittaa kirjassaan tarinan Pavlova jälkiruoan synnystä. Tarinan mukaan Annan majoittaneen wellingtonilaisen hotellin keittiömestari oli lumoutunut tanssijattaresta ja tämän upeasta tutusta, joka oli koristeltu vihrein silkkiruusuin. Hän oli loihtinut oman versionsa tanssihameen tylleistä ja koristeista: marenkia, kermavaahtoa ja vihreitä kiivejä sekä muita hedelmiä.


Me käytimme koristelussa tuoreita vadelmia, granaattiomenan siemeniä ja suklaalastuja.

 
Kakku hupeni pala palalta parempiin suihin... kokonaan:)



Pavlova
 
4 kananmunanvalkuaista
2 1/4 dl sokeria
2 tl Maizena-maissitärkkelystä

Täyte
4 dl kuohukermaa
tilkka mantelilikööriä
 
Koristeluun
50 g vadelmavalkosuklaata
tuoreita vadelmia
1/2 granaattiomenan siemenet
 
Kuumenna uuni 150 asteeseen.  Vaahdota valkuaiset. Lisää vähitellen joukkoon sokeria ja vaahdota niin kovaksi vaahdoksi, että vaahto pysyy kulhossa, vaikka käännät kulhon ylösalaisin.
Sekoita joukkoon maissitärkkelys.
Levitä vaahto uunipellille, leivinpaperin päälle n. Ø 20 cm kakkupohjaksi.
Kuivata marenkia uunissa paistamalla sitä 1,5 - 2 h.  Anna marengin jäähtyä.
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta tilkalla likööriä. Valuta granaattiomenan siemenistä ylimääräinen neste talouspaperille.
 Koristele kakku kermavaahdolla, tuoreilla vadelmilla, granaattiomenan siemenillä ja suklaalastuilla.
Tarjoa heti.



Pohjimmainen kerros on "tutun" marenkiunelma. Marengin paistetaan pinnalta rapeaksi, mutta sisältä marenki saa jäädä vaahtokarkkimaisen pehmeäksi.

Marengin päälle levitetään ylimääräiseksi tylliksi runsaasti kuohkeaa kermavaahtoa.
Ja lopuksi unelma koristellaan.
Marengin makeus kestää myös sen, että korvaat puolet kermavaahdosta rasvattomalla maitorahkalla tai täyteläisemmällä kermarahkalla, varsinkin, jos et ole äkkimakean ystävä.


Terveisin,
 

Ei kommentteja: