VENÄLÄISIÄ HERKKUJA
Sotshin talviolympialaisten innoittamana perheeni toivoi lauantai-aterialle venäläisiä herkkuja Valitsin perinteisistäkin perinteisimmät, talviseen tunnelmaan sopivat tattariblinit ja höyryävän herkullisen borssikeiton.
Hartaasti kohotettu tattaritaikina paistettiin taas miesväen voimin. Käytössä kauhtuneet blinipannut otettiin taas esiin talvisesonkiin.
Blinien täytteinä olemme kokeilleet savulohta, sienisalaattia, kananmunaa, kurkkuja ja hunajaa sekä erilaisia mätejä. Tällä kertaa intouduin suomalaisista silakan-, hauen-, mateen- ja muikunmädistä. Lasten toivomuksesta hankittiin myös tuttua kirjolohenmätiä.
Yritin hankkia Suomessa myynnissä olevaa venäläistä, Mustanmeren rannalla kypsyneistä rypäleistä valmistettua Abrau-Durso kuohuviiniä, mutta sitä olisi saanut myymäläämme vain tilauksesta. Päädyimme siis ranskalaiseen shampanjaan, joka lienee ollut alun perin myös venäläisen sisarensa esikuva tsaarinaikaisen Pariisi-Pietari kulttuuriakselin myötä. Abrau-Durson kuohuviinitalokin on perustettu vuonna 1870 keisari Aleksanteri II: n käskystä.
Ja toisaalta, kuiva shampanja on aina kuivaa shampanjaa.
Ja toisaalta, kuiva shampanja on aina kuivaa shampanjaa.
Tattariblinit
45 g hiivaa
6 dl maitoa
3 rkl hunajaa
1 pullo vaaleaa olutta (0,33 l)
3 dl kevyttä kermaviiliä
4 keltuaista
4,5 dl tattarijauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
tilkka rypsiöljyä
4 valkuaista vaahdotettuna
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitton. Lisää hunaja, olut, kermaviili, kananmunan keltuaiset ja jauhot. Kohota huoneenlämmössä 1-2 tuntia.
Lisää taikinaan juuri ennen paistamista tilkka rypsiöjyä ja valkuaisvaahto varovasti käännellen.
Paista blinit pienellä lämmöllä blinipannuissa. Blinit kohoavat vielä pannulla ja voit tehdä niistä mehevän paksuja haluamasi paksuuden mukaan. Paista blinejä molemmin puolin, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä. Tarjoile mätien ja smetanan kera.
Annos on suuri - puolita se, jos ruokailijoita on vähän. Itse yleensä tarjoilen blinejä isommalle joukolle, jonka mukaan tämä resepti on mitoitettu.
Venäläinen kasvisborssi
500 g punajuuria
2 isoa porkkanaa
puolikas pienestä keräkaalista (n. 400 g)
1 dl kuivattuja papuja (liotettuna)
1,5 - 2 l kasvislientä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl etikkaa (10 %) tai viinietikkaa
1-2 rkl etikkaa (10 %) tai viinietikkaa
1 rkl sokeria
2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
Tarjoiluun
2 dl smetanaa
Laita pavut likoamaan edellisenä iltana. Kuori punajuuret ja porkkanat
ja raasta ne suikalemaiseksi karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali ja sipuli,
pilko valkosipulinkynsi. Kuullota punajuuri öljyssä ja lisää sen joukkoon
etikka. Kuullota kasvikset. Laita
kattilaan kasvisliemi ja pavut, kuullotetut kasvikset ja punajuuret,
tomaattipyre ja laakerinlehdet.
Lisää sokeri ja rouhi päälle pippuria. Keitä kasvikset kypsiksi.
Lisää sokeri ja rouhi päälle pippuria. Keitä kasvikset kypsiksi.
Lue myös toinen herkullinen kasvisborssireseptini, siinä on mukana hapankaalia.
Jos haluat lisätä keittoosi lihaa, katso ukrainalainen borssikeittoreseptini
Terveisin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti