sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Makuja talven varalle

SADONKORJUU

Lämpömittari laski yöllä lähelle nollaa ja aamulehden hakijaa kohtasi kirpeä vastaanotto. Iloitsin siitä, että eilisissä pihatalkoissa saatiin kesäkalusteet talvisuojaan ja viimeiset kesäsadon antimet talteen.
Malmgårdin kartanoon tehdyn syysajalun myötä saatiin vielä viimeinen satsi pihlajanmarjojakin hyytelöitäväksi. Punainen marjakori vältti terassilla juuri ja juuri vielä yöpakkasen ja pääsee tänään pataan.
 

 
Aamuaurinko kultasi pihavaahteran keltaiset lehdet suorastoaan häikäisevän loistaviksi.
Lehtien kätköissä närhet ja varpuset tulivat nauttimaan ensimmäisistä talipalloistaan kuin kutsuna talviateriointiin luonamme.



Minä keräsin piharuukuista kesän yrttisadon talteen ja ripustin yrttiniput kuivumaan sisälle viritettyyn kuivausnaruun. Mikä tuoksu valtasikaan huonetilan!

 



 

 
Lopulta yrtit päätyvät pusseihin kuten kevään kuivatut nokkoset.
Ne maustavaat monta tulevaa talviruokaa.

 
Malmgårdin puodista täydensin jauhovarastoni. Isot pussit luomu
kokojyvävehnää riittävät taas pitkään. Uusi löytöni oli kokojyvä maalaisvehnä. Tummasävyisellä jauholla on kuulemma hyvät leivontaominaisuudet ja se on lähiseudun ravintoloiden suosima luomu-uutuus. Uskon, että sopii loistavasti esimerkiksi syksyn sieni- ja puolukkapiiraisiin.
 
 
Terveisin,

 
 
 

Ei kommentteja: