perjantai 4. helmikuuta 2011

Runebergin päivä Porvoossa

RUNEBERGIN PÄIVÄ

Huomenna 5.2 vietetään taas kansallisrunoilijamme J.L Runbergin syntymäpäivää ja Porvoossa järjestetään ohjelmaa koko päivän ajan.
Runoilijan kotimuseossa sijaitsee Porvoon empirekaupunginosassa ja siinä voi aistia 1850-luvun tunnelman. Mielikuvituksen avulla musoon voi saada paikalle myös Johan Ludwigin, Fredrikan ja kuusi vilkasta poikaa. Kotiin voi tutustua myös virtuaalisesti.


Runoilijan nimikkoleivonnainen, Runebergin torttu, elää sesonkiaikaansa koko Suomessa, eikä vähiten meillä Porvoossa.


Fredrika Runeberg valmisti leivokset keksimuruista, jauhoista  ja manteleista, kostutti ne pussilla ja koristeli omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Omenahillon kerrotaan olleen peräisin kotipuutarhan monien omenapuiden sadosta.Nykyisin Runebergin tortut koristellaan vadelmahillolla ja jokainen
leipomo on kehittänyt niihin omat erikoisreseptinsä.
Herkutteluhetkiä toivottaen

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Monet ovat ne kerrat, kun Helsingissä asuessa kävimme Porvoossa. Ystäväperhe asui aikoinaan Jokikadulla ja sieltä oli lyhyt matka joka paikkaan. Runebergin koti, Tuomiokirkko, Vanha Laamanni ja monet pienet kahvilat palaavat mieleen tekstiäsi lukiessa. Oleellisesti liitän Porvooseen Haikon kartanon. Olen ollut siellä muutaman kerran koulutuspäivillä ja ainakin kerran merkkipäiviä juhlimassa.

Oikein hyvää Runebergin päivää!

Marja B. kirjoitti...

Kiitos samoin, hyvää Runebergin päivää! Ihanaa, että teksti sai sinut pienelle matkalle Porvooseen:).