tiistai 24. huhtikuuta 2018

Hunajasimaa - kevään mettä

Suomenkielen sana sima tarkoittaa mettä. Siksi uskotaankin, että siman valmistuksessa on alun perin käytetty hunajaa. Hunajasima on mitä parhain juhlajuoma vappuun sekä kevään ja koko kesän juhliin.



Tällä kertaa oli ilo valmistaa hunaja omien mehiläisten tuottamasta hunajasta, kesän uutta satoa odotellessa. Makua antavat myös sitruunat, jotka sitrushedelmien tapaan vaativat yleensä hyönteispölytyksen.



Huoneenlämmössä hunajasima valmistuu kolmessa päivässä. joten sen ehtii vielä valmistaa vapuksi.

Hunajasima


4 litraa vettä
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
nokare hiivaa (n. 1/5 tl)

pullotuksen
rusinoita
sokeria


Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina.
Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 
Säilytä sima viileässä ja nauti noin viikon kuluessa.

Resepti on Suomen Mehiläishoitajain Liiton nettisivuilta.


Puolikkaasta annoksesta tuli kuvissa olevat kaksi pullollista simaa.
Kupliva hunajasima on normaalia simaa vaaleampaa. Maku on pehmeä ja herkullinen.




Terveisin,


Ei kommentteja: