torstai 13. huhtikuuta 2017

Neljän ämmän mämmi ja vähän muitakin mausteita

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseen monin tavoin keskittynyt Elo-säätiö suositteli  neljän ämmän sääntöä pääsiäismämmin nauttimiseen. Säätiön Syödään yhdessä -projektin vetäjä Sini Garam luetteli  mämmin kavereiksi ämmät: marsala, madeira, malaga tai maito. Ja näitähän piti tietysti kokeilla.


Valitsin luomumämmiä, johon ei ole lisätty sokeria. Ja sen kaveriksi kokeilin ensimmäisenä tuttua ja turvallista luomumaitoa. Koristeeksi nappasin muutaman sokerilla kuorrutetun suklaamunan. Toimiva juttu!


Maidon lisäksi voi tietysti valita myös luomukermaa, jos on tuhdimman maun ystävä.Ja kerman sijaan voit myös kokeilla rommipohjaista kermalikööriä.


Sitten olivat vuodossa nämä maidon rinnalle ehdotetut kolme muuta ämmää: marsala, madeira, malaga. Italialainen marsala ja portugalilainen madeira olivat minulle entuudestaan tuttuja viinejä, Espanjan Andalusiasta tulevat vahvat málaga-viinit sen sijaan eivät.


Valitsin makutestiini marsalan. Sanoisin, että aikuisten maukuun sopiva yhdistelmä. Makeuttamattomaan mämmiin tosin omasta mielestäni sopi paremmin makeahko kermalikööri.


Jos mikään yllä olevista vaithoehdoista ei vielä kolahtanut makuhermoon, oli Elo-säätiön Sini Garamilta vielä kaksi kokeilemisen arvoista valttia: kardemumma ja halva.
Testasin nekin ja pidin molemmista.


Nautitaan mämmistä,


Ei kommentteja: