Baskimaan gourmet-ruokien keskelle, Biarritziin ja San Sebastianiin, suuntautunut lomamatka innoitti kokeilemaan alueen perinteisen herkun, Baskikakun paistamista. Reseptejä on monia, tämän version sain mukaani matkalta.
Baskikakun täytteenä käytetään kirsikkahilloa, luumumarmeladia tai mantelijauhoilla suurustettua vaniljatäytettä. Kirsikkatäyte oli oma suosikkini. Jos käytät omatekoista kirsikkahilloa, otathan huomioon, että sen hyytymiseen kannattaa varata yksi vuorokausi.
Baskikakun täytteenä käytetään kirsikkahilloa, luumumarmeladia tai mantelijauhoilla suurustettua vaniljatäytettä. Kirsikkatäyte oli oma suosikkini. Jos käytät omatekoista kirsikkahilloa, otathan huomioon, että sen hyytymiseen kannattaa varata yksi vuorokausi.
Baskikakku - Gâteau Basque
120 g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 vaniljatanko
Voiteluun kananmuna
Voiteluun kananmuna
Vaivaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat. Sekoita jauhojen joukkoon kuivahiiva ja vaniljatangon siemenet ja sekoita jauhoseos taikinan joukkoon.
Muotoile taikinasta pötkö ja laita se jääkaappiin jäähtymään noin tunniksi.
Jaa taikina kahteen osaan siten, että pohjaosa on vähän suurempi. Erota halutessasi erikseen myös pieni taikinanokare koristesinettiä varten.
Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjavuoka, Kauli molemmat taikinalevyt pyöreäksi leivinpaperien päällä, jotta voit helposti nostaa ne paikoilleen vuoan pohjalle ja täytteen päälle.
Asettele ensimmäinen taikinalevy vuoan pohjalle niin, että reunat nousevat vuoan reunoille.
Levitä pohjan päälle valitsemasi täyte: kirsikkahillo, luumumarmeladi tai vaniljatäyte noin puolen sentin paksuisena kerroksena.
Nosta toinen taikinalevy täytteen päälle ja tiivistä reunat.
Koristele kakun pinta haarukalla ja lisää sinetti. Voitele kananmunalla.
Paista 160 asteessa 30-40 minuutin ajan.
Suojaa tarvittaessa paperilla paiston aikana, jotta saat sopivan kullanruskean värin.
Suojaa tarvittaessa paperilla paiston aikana, jotta saat sopivan kullanruskean värin.
Kirsikkahillo
(annos kuvan kolme purkillista)
(annos kuvan kolme purkillista)
1 l kirsikoita
1/2 dl vettä
3 dl hillosokeria
Huuhtele kirsikat ja poista kivet. Pilko pieneksi. Mittaa kattilaan vesi ja lisää
kirsikat. Keitä noin 10–15 minuuttia. Jos haluat täysin sosemaista hilloa hienonna kirsikat sauvasekoittimella tässä vaiheessa. Sekoita hillosokeri joukkoon vähitellen. Anna vielä kiehua hiljalleen noin 15
minuuttia. Jäähdytä noin puoli tuntia.
Täytä puhtaat kuumat tölkit hillolla ja sulje heti.
Hillo hyytyy noin vuorokauden kuluessa.
Vaniljatäyte - Crème pâtissière
(annos yhden kakun täytteeksi)
1/2 l maitoa
125 g sokeria
4 kananmunaa
50 g vehnäjauhoja
80 g mantelijauhoa
2-3 tl vaniljasokeria
Sekoita kananmunat, sokeri, vehnäjauhot ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kiehuva maito. Kaada seos kattilaan, lisää mantelijauho ja kiehauta noin minuutin ajan. Jäähdytä.
Hillo hyytyy noin vuorokauden kuluessa.
Vaniljatäyte - Crème pâtissière
(annos yhden kakun täytteeksi)
1/2 l maitoa
125 g sokeria
4 kananmunaa
50 g vehnäjauhoja
80 g mantelijauhoa
2-3 tl vaniljasokeria
Sekoita kananmunat, sokeri, vehnäjauhot ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kiehuva maito. Kaada seos kattilaan, lisää mantelijauho ja kiehauta noin minuutin ajan. Jäähdytä.
Vaniljatäytteisen kakkupalan voit koristella biarritzilaisen kahvilan tapaan suklaakastikkeella ja
tarjoilla mantelilastuilla koristellun kermavaahdon kera.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti