maanantai 21. huhtikuuta 2014

Koivumahla-tattikeitto ja saksanpähkinää

VILLIRUOKA


Huhtikuu herättää luonnon. Koivujen rungoissa mahla virtaa juurista oksiin ja valmistaa lehtien elämää. Pian vihertävät jo hiirenkorvat.

Huhtikuu on myös kuukausi, jolloin koivuista voi kerätä mahlaa. Päätimmekin vuosien tauon jälkeen villiruokaan hurahtaneen tyttäreni kanssa viritellä lapsuusmuistoja ja juoksuttaa pihakoivustamme maistiaisiksi mahlaa. Koivumahla on mitä luonnollisin ja puhdas raaka-aine myös ihmiselle. Sen mieto maku oli raikas ja keväinen.

Vaikka koivu tuottaa vuorokaudessa noin viisi litraa mahlaa, emme tohtineet juoksuttaa sitä ruoanlaittoomme vaan päädyimme ammattiapuun. Kotimainen Nordic Koivu kerää mahlaa talteen edistyksellisellä teknologialla puita vahingoittamatta. Luotimme siis kotimaiseen osaamiseen.


Villiruokaan erikoistuneen keittiömestarin, Sami Tallbergin keittokirjasta löysimme oivallisen tavan yhdistää tatteja ja koivumahlaa herkulliseen keittoon. Sitäpä siis kokeilimme ja vähän sovelsimme.


Koivumahla-tattikeitto ja saksanpähkinää

2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 pientä porkkana
1/2 lehtisellerin vartta
1 laakerinlehti
1/2 tl kuivattua timjamia
70 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 kg tatteja
(tai 2 x n. 25 g pussi kuivattuja tatteja liotettuna ohjeen mukaan)
1 dl valkoviiniä
1 l koivumahlaa
1 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia koristeluun
 
Freesaa hienonnettuja sipuleita, porkkanaa, selleriä ja mausteita voissa noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita huolellisesti 5 minuutin ajan. Paloittele tatit ja lisää ne pannuun, pyörittele vielä joitakin minuutteja. Lisää viini ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää puolet koivumahlasta ja keitä noin puoli tuntia. Lisää loput mahlasta, kiehauta ja soseuta samettiseksi.
Lisää kerma ja kiehauta. Jos keitto on liian paksua ohenna sitä lisäämällä mahlaa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa paistettujen tattikuutioiden ja uunissa paahdettujen saksanpähkinöiden kera.
Koristele tuoreella timjamilla.
 

Paistetut tattikuutiot

2 dl tattikuutioita
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl rakuunaa, kirveliä ja ruohosipulia hienonnettuina
1 tl valkoviinietikkaa

Paista tattikuutiot voi-öljyseoksessa kullanruskaksi. Lisää yritit ja etikka. Sekoita.

Paahdetut saksanpähkinät

20 saksanpähkinää
 
Paahda pähkinöitä 170 asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.
 
 
Terveisin,

Ei kommentteja: