perjantai 13. joulukuuta 2013

Valoa ja Lucia-pullaa

JOULUKALENTERI

Lucian päivä alkoi kynttilänvalossa. Ei vain kauniin ja jouluisan tunnelman vuoksi vaan siksi, että Seija-myrsky oli katkonut sähköt. Tuuli viuhtoi puissa ja vinkui ikkunoissa. Tunnelma oli aavemainen.

Kynttiläherätyksestä jäi kaikesta huolimatta hyvä mieli. Se jatkui päivän mittaan ihanalla lounaalla ja valoisilla tarinoilla. Ja tarinathan jos mitkä liittyvät myös Luciaan - Sisilian saarelta lähtöisin olevaan valon tuojaan, joka on juurtunut myös pimeään Pohjolaan. ´

Mietin taas, miten Lucia-perinne sulautui Ruotsista savolaisiin juuriini. Ja sitten ajatuksissani pyörivät  Lucia-pullat, sahramilla maustetut, jotka tarinan mukaan perheen pienin tytär kantaa aamulla nukkuvien perheenjäsenten vuoteisiin. Minun lapseni eivät ehkä ole kuulleet tästä, koska olen joutunut aina itse pullani leipomaan:).Oleellista Lucia-pullissa on sahrami - krookuksen kukan emin luoteista valmistettu. Ei ihme, että kyseessä on maailman kallein mauste - yhteen kiloon tarvitaan 160 000 krookuksen kukkaa.

Oma sahramini on peräisin Azerbaidzanista, Kaspian meren maisemista,  jossa se kerätään kukkasista käsin heti aamutuimaan, ennen kuin aurinko porottaa kukat kuiviksi. Miten elävä muisto tuoksuineen ja väreineen palaakaan mieleen, kun korkkaan viimeisen matkalta tuodun sahramiruukun.

Mietin, miten Azerbaidzanin vauraus on peräisin öljystä ja sahramituotannosta. Ja sitä laittaisinko viimeiset hippuset pullaan vai Kleopatran tapaan silmähauteeseen. Päätin luottaa nykykosmetiikkaan.

 
Muoto on tärkeä osa pullan tarinaa. Perinteinen S on helppo peruspulla. Ristikkäin asetetuista S:istä muodostuu jouluristi, jota kutsutaan myös kulta- tai jouluvaunuksi.
 
  
Upein juhlapulla on näyttävä papin hiukset, joka koostuu useita päällekkäin leivotuista kutreista.
 
 
 
Terveisin,
 
 

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Kamala myrsky, joka herätteli perjantain vastaisena yönä. Onneksi tuuli laantui ja aurinko paistoi, kun perjantaina iltapäivällä ajelin kotiin.

Lucia-pullat olen yleensä leiponut, mutta tänä vuonna teen niitä vasta jouluksi ja tietenkin saframia mausteena ja antaahan se pullille väriäkin. Hieno perinne, josta nyt tiedän enemmän.Marja B. kirjoitti...

Hyvää 3. adventtia!