sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Hirven fileepihvit avasivat syksyn kokkauskauden

RIISTA

Satoi ensilumi. Riite rahisi nurmikolla, kun kannoimme kesäkalusteita suojaan talven alta ja kuormasimme takkapuita sisään. Haravoimme viimeiset suuret vaahteranlehdet terassien kupeesta ja suojasimme pihan pensaat talven kutsumattomilta vierailta. Poskien hehkuessa tuntui taivaalliselta päästä kodin lämpöön, laittaa Miles Davis soimaan ja kataa lasi pehmeää punaviiniä.

Päivän päätteeksi osa perheen nuorisosta kokoontui nauttimaan talven kosketuksesta, kynttilöiden tunnelmasta ja yhdessäolosta ruokpöytäni ääreen. Päätin tarjota riistaa ja paahdettuja juureksia.


Tuore hirven ulkofilee oli harvinainen herkku lihatiskillä. Yleensä sitä saa vain metsästäjien pöydässä. Ja totta kai tartuin tilaisuuteen. Filettä valmistellessa ja juureksia paahdettaessa nautimme alkupalaksi Pielisen savumuikkuja ruisleivän päällä.

Hirven ulkofileepihvit

1,2 kg hirven ulkofilettä (6 pihviä)
pippuria
(suolaa)
 
Pidä lihaa lämpimässä pari tuntia ennen paistamista. Poista fileen pinnasta kalvot. Leikkaa pihvit ja sivele mausteet niiden pintaan. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin ruskeiksi. Jätä keskiosa punaiseksi. Ota pihvit pois pannulta ja anna vetäytyä pari minuuttia folion alla. Kypsyminen jatkuu foliossa, joten pihvit voi ottaa pannulta melko punaisina. Tarjoile pihlajanmarja- tai karpalohyytelön kera. Jos pidät kastikkeesta, valmista se katajanmarjoista.
 
 
 
Kotitekoinen pihlajanmarjahyytelö sopi hyvin hirven mausteeksi. Se antoi pöytään, myös syksyn sävyä, jota tyttäreni tuomat kukat vahvistivat. Syksyn tunnelma ja värit koottiin yhdessä myös kattaukseen.
 
 
Kaskinauriit ovat aitosuomalainen kansanruoka jo ajalta kauan ennen perunaa. Honkajoen herkut päätyivät riistaruokamme lisäkkeeski. Ne pilkottiin palasiksi ja ne saivat päälleen keväällä tehtyä kuusenkerkkäsiirappia.
Uunissa ne paahtuivat herkullisen rapeiksi ja maukkaiksi.
 

Kuusenkerkkänauriit

1 kg nauriita
0,5 - 1 dl kuusenkerkkäsiirappia
 
Kuori ja pilko nauriin uunivuokaan. Kaada niiden päälle kuusenkerkkäsiirappia.
Paista uunissa n. 200 asteessa kypsiksi.
 
 
 
Toinen perheenjäsenten toivoma lisäke oli rosmariinilla ja valkosipulilla maustetut uunipunajuuret. 
Lisäkkeeksi tarjosin  myös puikulaperunoita ja hunajalla maustettuja paistettuja sieniä.
 

Rosmariinipunajuuret

1 kg punajuuria
3 oksaa rosmariinia
3 valkosipulin kynttä
pippuria
oliiviöljyä
(suolaa)
 
Kuori ja pilko punajuuret voideltuun vuokaan. Pilko päälle rosmariininoksat, valkosipulinkynnet ja mustapippuria myllystä. Kaada joukkoon öljyä ja sekoita. Paista uunissa n. 200 asteessa herkullisen paahtuneiksi ja kypsiksi.
 
 
Terveisin,
 
 
 

Ei kommentteja: