tiistai 15. lokakuuta 2013

Vanhan ajan kaalilaatikko

KOTIRUOKAA

Olen jo pitkään haaveillut syksyn kaalisadosta valmistetusta kaalilaatikosta. Vihdoin koin, että oli aikaa keittää ja hauduttaa. Ja nauttia rauhassa jo valmistusvaiheesta. Oli siis kaalilaatikkoilta.

Ja sitten sattumalta juuri tämän päivän Kauppalehdessä oli artikkeli juuri suomalaisesta Vaissin kaalitilasta, joka jutun mukaan pitää kääryleet kartalla. Keuruulainen perheyritys kasvaa kaalin voimin myös vientimarrkinoilla. Jalostuksessa heidän erikoisuutensa on laite, joka kypsentää kaalit höyryllä tasaisesti, ilman hukkaa ja lehdet irrallaan. Valmiiksi keitettyjä kaalinlehtiä kannattaa ostaa jopa halvemman kustannustason maissa, sillä lehtien keittäminen on kaalikääryleiden valmistuksen työläin vaihe.

Työlään valmistuprosessin vuoksi minäkin jätin kaalikääryleet odottamaan vielä rauhallisempaa hetkeä ja päädyin höyryttelemään silputtua kaalia kaalilaatikkoa varten. Mummoni keitti kaalin kokonaisena ja niin minäkin ennen. Nyt keitin sen silputtuna, Vaissin tekniikasta innostuneena.

Kaalilaatikko

1 kg keräkaalia
1 dl keitettyä puuroriisiä
1 sipuli
0,5 l vettä
400 g naudan jauhelihaa
mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl siirappia
1 kananmuna
(suolaa)
 
Keitä riisi kypsäksi. Poista kaalista kova kanta ja silppua se. Kuori ja hienonna sipuli. Keitä vesi ja lisää siihen kaalisilppu ja hienonnettu sipuli. Hauduta kaali kypsäksi, noin puolen tunnin ajan.
Paista ja mausta jauheliha pippurilla ja valkosipulilla. Sekoita jauheliha, siirappi ja kananmuna kaali-sipuliseokseen. Lisää riisi. Kaada koko seos voideltuun uunivuokaan.
Kypsennä laatikkoa 200 asteessa uunin alaosassa tunnin ajan (kiertoilmauunissa 45 minuutin ajan).
Tarjoile puolukkahillon kera.

 
Pitkään uunissa hautunut kaalilaatikko on herkullinen, suussa sulava ja miedosti makeahko.
Kertakaikkinen kansallisherkku, jota pirteänmakuinen puolukkahillo terästää.
 
 
Helppoa, herkullista, edullista ja terveellistä.
 
Terveisin,
 
 

Ei kommentteja: