perjantai 28. tammikuuta 2011

Oratoriokuoron ohjelmassa Mozartin Requiem

MUSIIKKI

Olen muutaman vuoden laulanut Porvoon Oratoriokuorossa. Tämän kevään harjoituksemme käynnistyivät tänä viikonloppuna intensiivisesti kahden päivän laululeirillä.
Perjantain-illan rupeama on nyt ohi. Ensimmäinen kosketus W.A. Mozartin ihanaan Requiemiin. Ja olo on upea.


On tutkittu, että kuorossa laulaminen on yksi parhaista tavoista irtaantua huolestuttavista ajatuksista, onpa sillä katsottu olevan jopa masennusta korjaava vaikutus. Mielihyvää se ainakin tuottaa. Todellista.

Nyt aivonystyröissä kertautuvat äsken opitut stemmat eikä niistä saa rauhaa. Pieni kertaus pianon ääressä on sisäinen pakko.


Requiem oli Mozartin viimeinen teos, jota hän sävelsi tuskaisena kuolinvuoteellaankin. Teos jäi kesken ja sen viimeisteli hänen entinen oppilaansa Franz Xaver Süssmayr.
Suuren säveltäjän elämän viimeisiä vaiheita ja sielunmessun syntyä on kuvattu dramaattisella tavalla Amadeus-elokuvassa, joka tosin on suurelta osin fiktiivinen. Mutta upean Requiemin sävelet jäivät ainakin minun mieleeni 80-luvulla elokuvan katsomisen jälkeen.

Vielä on pakko kuunnella teos levyltä kerran ennen unta. Aamulla sen ehkä osaa vähän paremmin, kun harjoitukset jatkuvat...


Kuoromme ponnistelut päättyvät pääsiäisen alla pidettäviin kosertteihin. Esiinnymme kaksi kertaa: Lauantaina 16.4 klo 18 Mäntsälän kirkossa ja Palmusunnuntaina 17.4 klo 19 Porvoon tuomiokirkossa.

Konsetissa orkesterina on Lohjan kaupunginorkesteri ja solisteina Hanna Rantala (sopraano), Riikka Rantanen (altto), Tom Nyman (tenori) ja Petri Lindroos (basso). Kuoroamme  johtaa Eric-Olof Söderström.

Lauluterveisin,

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Oi. Sinä onnellinen, jolla on lahjoja laulaa kuorossa. Ehdottomassti pidän laulamisesta, mutta oma ääneni ja nuottikorvani riittävät vain "kotikäyttöön".

Mozartin iki-ihana sielunmessu on koskettavan kaunis. Olen kuullut sen moneen kertaan Helsingin Tuomiokirkossa. Elokuva Amadeus oli tietysti käytävä katsomassa, sen jälkeen elokuvan tunnussävel soi pitkään puhelinvastaajani taustalla.

Suuret säveltäjät kuten Mozart, Beethoven ja Chopin , heidän teoksensa eivät vanhene koskaan. Olen käynyt Pariisissa Pere-Lachaisen hautausmaalla ja seisonut siellä Chopinin haudalla mykistyneenä. Samaiselle hautausmaalle on haudattu monia tunnettuja henkilöitä. Jim Morrisonin ihailijat kayvät edelleenkin ihailemansa taiteilijan haudalla.

Jos asuisin lähempänä, tulisin kuuntelemaan Sinua jompaan kumpaan konserttiin. Pitäisi tietysti muistaa, että matka on ainoastaan hidaste. Verkatehtaalla on 10.2 John Lennonin musiikki-ilta ja Sinfonia Lahti. Liput on ostettu ja mielenkiintoista musiikkikokemusta odotellaan.

Musiikki on myös rakas aihe ja siksi siitä on helppo rönsyillä, jälleen kerran.

Marja B. kirjoitti...

Hauskaa oli, että eilen yksi kuoroamme harjoittanut nuori mieslaulaja, säestäjä läksi suoraan harjoituksistamme kuuntelemaan Requiemia Helsinkiin, Johanneksen kirkkoon. Oli kahden päivän tiiviin työrupamankin jälkeen vakuuttunut,että teos on hyvä:)

Minulla oli yhdellä Pariisin keikalla mukana Jim Morrisonista kiinnostunutta nuorisoa ja meidän piti vartavasten vierailla mainitsemallasi haustausmaalla. Samalla kävin myös Chopinin haudalla...

Ihanaa, että olet aito musiikin ystävä, tuo mainitsemasi Verkatehtaan konserttikin kuulosta lupaavalta musiikkielämykseltä.
Minusta on ihanaa, kun kalenterissa on varauksia, joita voi odottaa!