lauantai 14. toukokuuta 2016

Raparperi-vuohenputkipiirakka

Pihapiirin vuohenputket päätyivät tänään pataan raparperien kaveriksi. Syntyi piirakka keväiseen kahvihetkeen. 

Nuorista vuohenputkista voi käyttää sekä lehdet että varret. Syötäviä ovat myöhemmin myös kukat. 
Maku on keskivahva - myös vähän sitruunainen. Hienonnettuna vuohenputki sopii lähes kaikkiin ruokiin. Vuohenputkea voi käyttää salaateissa, salaattiöljyssä, leipätaikinassa, pastassa. Se maistuu myös perunan kanssa ja erilaisissa keitoissa.


Vuohenputki sisältää C-vitamiinia.
Perinnelääketieteessä sillä on hoidettu mm. reumattista särkyä ja kihtiä.

Yhteen desilitraan silputtua vuohenputkea tarvitaan noin 3 dl vuohenputkia kerättynä.
Ihan ei taida etupihan kasvustoa syömällä saada tasaiseksi, 
mutta on hyvä tietää, että lähes yhtymätön raaka-ainemaa aukeaa suoraan ovelta.
Pieni kesäsade huuhteli sopivasti kasvit ennen keräämistä.


Raparperi-vuohenputkipiirakka

1 dl ruokosokeria
2 dl spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
1  kananmuna
1 dl rypsiöljyä

Täyte
500 g  raparperia
n. 3 dl vuohenputkia kerättynä (n. 1dl silputtuna)
0,75 dl ruokosokeria

Sekoita ruokosokeri, spelttijauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää kananmuna ja sekoita. Lisää lopuksi rypsiöljy ja nypi murotaikinaksi. Painele taikina öljytyn piirakkavuoan pohjalla. Paista pohjaa uunissa 175° asteessa noin 10 minuuttia. Valmista täyte sillä aikaa, kun piirakkapohja paistuu uunissa.

Leikkaa raparperi noin sentin paloiksi ja hakkaa vuohenputki hienoksi silpuksi. Laita raparperit kattilaan sokerin ja vesitilkan kanssa. Hauduta kunes raparperit ovat pehmenneet hillokkeeksi. Lisää joukkoon hienoksi silputtu vuohenputki. 

Levitä raparperi-vuohenputkiseos esikypsennetyn piirakkapohjan päälle. Paista vielä uunissa 175° asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoile piiras vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.



Terveisin,

Ei kommentteja: