Pihapiirin vuohenputket päätyivät tänään pataan raparperien kaveriksi. Syntyi piirakka keväiseen kahvihetkeen.
Nuorista vuohenputkista voi käyttää sekä lehdet että varret. Syötäviä ovat myöhemmin myös kukat.
Maku on keskivahva - myös vähän sitruunainen. Hienonnettuna vuohenputki sopii lähes kaikkiin ruokiin. Vuohenputkea voi käyttää salaateissa, salaattiöljyssä, leipätaikinassa, pastassa. Se maistuu myös perunan kanssa ja erilaisissa keitoissa.
Nuorista vuohenputkista voi käyttää sekä lehdet että varret. Syötäviä ovat myöhemmin myös kukat.
Maku on keskivahva - myös vähän sitruunainen. Hienonnettuna vuohenputki sopii lähes kaikkiin ruokiin. Vuohenputkea voi käyttää salaateissa, salaattiöljyssä, leipätaikinassa, pastassa. Se maistuu myös perunan kanssa ja erilaisissa keitoissa.
Vuohenputki sisältää C-vitamiinia.
Perinnelääketieteessä sillä on hoidettu mm. reumattista särkyä ja kihtiä.
Yhteen desilitraan silputtua vuohenputkea tarvitaan noin 3 dl vuohenputkia kerättynä.
Ihan ei taida etupihan kasvustoa syömällä saada tasaiseksi,
mutta on hyvä tietää, että lähes yhtymätön raaka-ainemaa aukeaa suoraan ovelta.
Pieni kesäsade huuhteli sopivasti kasvit ennen keräämistä.
Raparperi-vuohenputkipiirakka
1 dl ruokosokeria
2 dl
spelttijauhoja
1 dl
kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1/2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 dl rypsiöljyä
Täyte
500 g raparperia
n. 3 dl vuohenputkia kerättynä (n. 1dl silputtuna)
0,75 dl ruokosokeria
Sekoita ruokosokeri, spelttijauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää kananmuna ja sekoita. Lisää lopuksi rypsiöljy ja nypi murotaikinaksi. Painele
taikina öljytyn piirakkavuoan pohjalla. Paista pohjaa uunissa 175° asteessa
noin 10 minuuttia. Valmista täyte sillä aikaa, kun piirakkapohja paistuu
uunissa.
Leikkaa raparperi noin sentin paloiksi ja hakkaa vuohenputki
hienoksi silpuksi. Laita raparperit kattilaan sokerin ja vesitilkan kanssa. Hauduta kunes raparperit ovat pehmenneet hillokkeeksi. Lisää joukkoon hienoksi silputtu
vuohenputki.
Levitä
raparperi-vuohenputkiseos esikypsennetyn piirakkapohjan päälle. Paista vielä uunissa
175° asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoile piiras vaniljajäätelön,
vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti