tiistai 3. toukokuuta 2016

Barista workshopissa syntyi ensimmäinen Latte Artist -kokeilu

Helsinkiläinen Kaffa Roastery järjestää Helsinki School of Coffee -koulussaan kursseja myös kahvista kiinnostuneille kotibaristoille. Tyttäreni oli bongannut tämän ja osti minulle lahjaksi Barista Workshop -kurssin.
Eilen illalla sitten pääsin tutustumaan kahvin mielenkiintoiseen maailmaan ja sain tehdä elämäni ensimmäisen "Latte Artist" -kokeiluni. Syntyihän se sydän kahviin. Uskon, että harjoittelu tekee minusta vielä mestarin:).


Kahvikoulussa järjestetään erilaisia kahvin maailmaan liittyviä lyhyitä kursseja sekä myös teekursseja. Minua kiinnosti erityisesti kotibaristan taitojen kasvattaminen.
Ensimmäinen tuplaespressoni oli onnistunut. Syntyi hyvä crema ja myös uuttamisaika meni nappiin.


Alla oleva lyhyt ja ytimekäs kahviresepti kiteyttää lyhykäisyydessään koko illan opin:

  • Espresso kannattaa useimmiten tehdä suoraan tuplana (ainakin, jos pitää kahvista)
  • Cafe latten pohjana käytetään tuplaespressoa (cappuccinossa tavallisesti vain espressoa)
  • Hyvä tuplaespresso syntyy kun valitaan 17,2 g jauhettua kahvia ja kuppiin saadaan 35 g valmista espressoa.
  • Sopiva uuttamisaika on 25-30 sek. Tämä varmistaa, että vain parhaat aromit tulevat mukaan.


Yksinkertaisen tuntuista, mutta illan edetessä sai huomata, että amatöörille ei kuitenkaan ihan yksinkertaista. Kahvi jauhettiin ja punnittiin. Opeteltiin oikea tapa tasoittaa kahvi kahvaan ja tampata se. Huomattiin, että tappauksen voimalla on merkitystä. Tavoitteena on saada aikaan tasainen ja yhtenäinen kahvikakku, jonka läpi vesi ei löydä helppoja uria vaan kahvin uuttamien sujuu tasaisesti.


Pieni koulutustila oli sopivan intensiivinen pikkutarkkojen ohjeiden seuraamiseen espresson oikeaoppisessa valmistuksessa.
Maidon vaahdotus oli oma mielenkiintoinen kokonaisuutensa, jonka päätteeksi saimme kokeilla ensimmäiset omat "Latte Artist" -kahvit.


Kaffa Roastery toimii Pursimiehenkadulla.


Kahvilatila on moderni ja pelkistetty. Saimme kuulla, että kahvila toimii niin kuin opettaa.
Jokainen kahvi punnitaan ja ajastetetaan laadun varmitamiseksi.


Kotilukemiseksi hankin vielä lukemista. Näin oyntyy kahvi - tiedettä pavuista on erinomainen johdatus kahvin maailmaan.Suosittelen kurssia ihan ehdottomasti, jos kahviharrastus kiinnostaa.

Terveisin,

Ei kommentteja: