Lipeäkala on Norjassa suorastaan
kansallisherkku. Sitä tarjoillaan lokakuusta lähtien jouluun saakka ja se
toimii kalaravintoloiden markkinoinnissa sisäänvetotuotteena.
Vietin viikonlopun Oslossa kuopukseni
kanssa. Saimme kokea norjalaista joulun odotusta monella tapaa. Jule Brus -joululimu kupli lasten huulilla ja
Nisselatte vanhempien. Kuopuksen kaakao maistui kardemummalle ja pulla sai
värinsä sahramista. Joulumarkkinakojut nousivat vauhdilla. Ja tietysti
lipeäkala oli vallannut menut.
Norjalainen lipeäkala tarjoillaan perinteisesti hernemuhennoksen, pekonin ja perunoiden kera. Jotkut nauttivat sitä myös norjalaisen vuohenmaidon herasta keitetyn pehmeän ja makean ruskean juuston, siirapin, tai sinapin kanssa. Makujavaihtoehtoja on monia.
Jos en olisi etukäteen kuullut, että lipeäkala-annos rakennetaan itse, omien mieltymysten mukaan, olisin ehkä vähän ihmetellyt pelkistettyä kalapalaa lautasellani. Onni oli myös se, että lisukkeet oli tuotu jo valmiiksi pöytään minua varten.
Pekoni ja perunat ovat hyvä yhdistelmä. Sinappi ja hernesose toivat mieleen hernekeiton.
Mieto lipeäkala ei kaipaa voimakkaita makuja. Siksi on helppo kuvitella, että makeahko vuohenmaitojuusto tai siirappi sopivat myös sen seuraksi.
Maassa maan tavalla -ajatteluuni
sopi se, että päätin maistaa paikallista kalaherkkua, vaikka en Suomessa ole
vannoutunut lipeäkalan ystävä ollutkaan. Tosin, ne kerrat kun olen saanut hyvää lipeäkalaa, olen siitä oikeasti pitänyt. Vetiset yritelmät eivät
sen sijaan ole koskaan viehättäneet.
Oslon Aker Bruggen ihanat
rantaravintolat ovat erikoistuneet kalaherkkuihin. Lofoten Fiskerestaurant oli
valintamme lipeäkalaherkutteluun. Alla olevan norjalaisen reseptin kanssa herkkua pääsee kokeilemaan myös itse.
Norjalainen
lipeäkala pekonin ja hernesoseen kanssa
4 annosta
2 kg lipeäkalaa
2 rkl suolaa
200 g pekonia
Hernemuhennos
3 dl kuvia herneitä (liota yön yli)
1 tl voita
suolaa ja
sokeria
Lisäkkeeksi
600 g keitettyjä uusia perunoita tai puikulaperunoita
Kuumenna
uuni 200 °C asteeseen. Leikkaa lipeäkala tarjoiluannoksiksi ja asettele ne uuivuokaan
nahkapuoli alaspäin. Ripottele suolaa kalapalojen pinnalle ja peitä
alumiinifoliolla. Paista noin 30 minuuttia. Jos teet pienemmän annoksen,
paistoaika on lyhyempi.
Leikkaa
pekoni kuutioiksi ja paista miedolla lämmöllä, kunnes rasva sulaa ja pekonista
tulee rapeaa.
Hernemuhennos
Liota herneitä yön yli. Kaada
liotusvesi pois ja keitä herneitä uudessa raikkaassa vedessä, kunnes herneet
kypsyvät, noin 45 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian
paksua. Sekoita joukkoon voita ja mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoile
lipeäkalan ja pekonin kera.
Alkuperäinen
norjankielinen resepti: Norges sjømatråd
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti