maanantai 23. marraskuuta 2015

Norjalainen lipeäkala - osa joulun odotusta

Lipeäkala on Norjassa suorastaan kansallisherkku. Sitä tarjoillaan lokakuusta lähtien jouluun saakka ja se toimii kalaravintoloiden markkinoinnissa sisäänvetotuotteena.

Vietin viikonlopun Oslossa kuopukseni kanssa. Saimme kokea norjalaista joulun odotusta monella tapaa. Jule Brus -joululimu kupli lasten huulilla ja Nisselatte vanhempien. Kuopuksen kaakao maistui kardemummalle ja pulla sai värinsä sahramista. Joulumarkkinakojut nousivat vauhdilla. Ja tietysti lipeäkala oli vallannut menut.

Norjalainen lipeäkala tarjoillaan perinteisesti hernemuhennoksen, pekonin ja perunoiden kera. Jotkut nauttivat sitä myös norjalaisen vuohenmaidon herasta keitetyn pehmeän ja makean ruskean juuston, siirapin, tai sinapin kanssa. Makujavaihtoehtoja on monia.
Jos en olisi etukäteen kuullut, että lipeäkala-annos rakennetaan itse, omien mieltymysten mukaan, olisin ehkä vähän ihmetellyt pelkistettyä kalapalaa lautasellani. Onni oli myös se, että lisukkeet oli tuotu jo valmiiksi pöytään minua varten.


Pekoni ja perunat ovat hyvä yhdistelmä. Sinappi ja hernesose toivat mieleen hernekeiton.
Mieto lipeäkala ei kaipaa voimakkaita makuja. Siksi on helppo kuvitella, että makeahko vuohenmaitojuusto tai siirappi sopivat myös sen seuraksi.
Maassa maan tavalla -ajatteluuni sopi se, että päätin maistaa paikallista kalaherkkua, vaikka en Suomessa ole vannoutunut lipeäkalan ystävä ollutkaan. Tosin, ne kerrat kun olen saanut hyvää lipeäkalaa, olen siitä oikeasti pitänyt. Vetiset yritelmät eivät sen sijaan ole koskaan viehättäneet.


Oslon Aker Bruggen ihanat rantaravintolat ovat erikoistuneet kalaherkkuihin. Lofoten Fiskerestaurant oli valintamme lipeäkalaherkutteluun. Alla olevan norjalaisen reseptin kanssa herkkua pääsee kokeilemaan myös itse.


Norjalainen lipeäkala  pekonin ja hernesoseen kanssa

4 annosta
2 kg  lipeäkalaa
2 rkl suolaa
200 g  pekonia

Hernemuhennos
3 dl kuvia herneitä (liota yön yli)
1 tl voita
suolaa ja sokeria

Lisäkkeeksi
600 g keitettyjä uusia perunoita tai puikulaperunoita

Kuumenna uuni 200 °C asteeseen. Leikkaa lipeäkala tarjoiluannoksiksi ja asettele ne uuivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele suolaa kalapalojen pinnalle ja peitä alumiinifoliolla. Paista noin 30 minuuttia. Jos teet pienemmän annoksen, paistoaika on lyhyempi.

Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista miedolla lämmöllä, kunnes rasva sulaa ja pekonista tulee rapeaa.

Hernemuhennos
Liota herneitä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja keitä herneitä uudessa raikkaassa vedessä, kunnes herneet kypsyvät, noin 45 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian paksua. Sekoita joukkoon voita ja mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoile lipeäkalan ja pekonin kera.


Alkuperäinen norjankielinen resepti: Norges sjømatråd


Terveisin,

Ei kommentteja: