maanantai 30. marraskuuta 2015

Burgundin valkosipulietanat - myös joulukauden alkupalaksi


Perinteisesti ranskalaisen joulupöydän alkupaloihin kuuluvat tuoreet osterit, jotka tarjoillaan yksinkertaisesti ruisleivän, voin ja sitruunamehun tai viinietikkaisen punasipulin kera. Usein ranskalaisista joulupöydistä löytyvät myös etanat

Minä ja kuopukseni pidämme etanoista todella paljon. Ne ovat vähän kuin kuuluneet myös meidän porvoolaiseen keittiöön. Tällä kertaa ostin herkutteluhetkeemme laadukkaita ranskalaisia säilyke-etanoita.


Tuliset etanapannut ovat vaarallisen kuumia. Ne tuoksuvat huumaavan herkullisilta ja näyttävät trendikkään rosoisilta.


 Valitsin etanoiden kaveriksi rapeaa maalaispatonkia, välillä on leiponut itse maalaisleipää.



Valkosipulietanat Burgundin tapaan

(4  kuuden etanan annosta)

24 laadukasta säilöttyä etanaa
1 salottisipuli
4 valkosipulin kynttä
100 - 150 g voita
1 tl sitruunamehua
1 nippu persiljaa silputtuna
valkopippuria ja suolaa
Huutele ja valuta etanat, kuivaa talouspaperilta. 
Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja persilja ja sekoita huoneenlämmössä 
pehmenneen voin joukkoon. Lorauta joukkoon sitruunamehua ja
mausta pippurilla (ja halutessasi suolalla).

Laita nokare maustevoita etanapannun kuppeihin ja nostele etanat voin päälle.
Lisää etanoiden päälle toiset nokareet maustevoita. 
Asettele etanapannut uunipellille ja kypsennä 250 asteessa, 
uunin keskiosassa noin 12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskettunut. 
Tarjoile etanat rapean patongin tai maalaisleivän ja hyvän Burgundin alueen valko- tai punaviinin kera.




Pientä näperrystä ennen uuniin laittoa....


.. ja sitten maltillisen odotuksen palkintona ovat ihana tuoksu ja herkullinen maku.


Terveisin,

Ei kommentteja: