sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Hunajaiset kumina-spelttisämpylät

UUNITUORETTA

Mummoni historiaa tutkiessani havahduin kuminaan. Lapsena en siitä pitänyt, mutta nyt sitäkin enemmän. Mummoni lapsuuden aikoihin kuminat etsittiin luonnonniityiltä ja ojien varsilta. Ne leikattiin , sirpillä, kuivatettiin riihessä ja puitiin varstoilla. Siemenillä maustettiin kotitekoista ruisleipää ja juustoa. Sitä käytettiin myös lääkkeenä vatsavaivoihin ja yskään.Tänä päivänä kuminaa viljellään ammattimaisesti mummoni kotiseudulla ja lähes koko Suomessa 1500 tilalla.

Historiankirjat päätyivät hetkeksi hyllyyn, kun pyöräytin sämpylätaikinan. Kuminan maku alkoi niin kovasti houkutella. Esiin kaivettiin vanhat tutut Malmgårdin luomujauhot...


Jätin taikinani hetkeksi kohoamaan leivinliinan alle. Liinaa levittäessäni huomasin siinä olevan Mikko Rimmisen tekstin "Elämänhallintaopas jälkiviisaille".
Hymähdin ja jatkoin ajatusketjua: Et meinannut unohtaa hiivaa taikinastaisi. Et polttanut käsiäsi sitä liottaessasi. Et tahmastanut hunajapurkkiasi et cetera.

 
Pian huuhsollin valtasi mitä herkullisin, vähän mausteisen tuoreen leivän tuoksu.
Et muistanut, miten taivaallinen se oli, ajattelin.
 
Ja maku oli sitten vieläkin taivaallisempi.
Pehmeä, hunajainen, kuminainen, päälle sulaneen voin viimeistelemä.
Et voinut sitä vastustaa...


Hunajaiset kumina-spelttisämpylät

(n. 20 sämpylää)
 
5 dl vettä
50 g hiivaa tai 1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 tl kuminaa (kokonainen)
3 rkl juoksevaa hunajaa
(1 tl suolaa)
4 dl kaurahiutaleita
12-13 dl spelttisihtijauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
 
pinnalle
voiteluun vettä tai kananmuna
 koristeeksi 2 rkl  seesaminsiemeniä ja hiukan kokonaista kuminaa
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja (ja suola). Alusta joukkoon spelttijauhot, kaurahiutaleet ja rypsiöljy. Kohota lämpimässä vesihauteessa noin puolen tunnin ajan. Pyöritä taikinasta sämpylöitä jauhotulla alustalla ja nosta ne uunipellille, leivinpaperin päälle. Kohota vielä pelillä leivinliinan alla noin puoli tuntia. Voitele sämpylät halutessasi kananmunalla tai vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja kuminaa. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Nauti lämpiminä, pehmeän voin kera.

Terveisin,

 

 

 

Ei kommentteja: