Kookos on taikasana thaimaalaisessa keittiössä. Kookosmaito tai kookospähkinöistä keitetty tumma sokeri antavat thaisäväyksen makuun.
Herkullisen eksoottiset tuoksu- ja makumuistot saivat minut palaamaan makumatkalle.
Päätin tehdä kotoisan version herkullisen makean ananaksen ja paistetun katkarapu-riisin yhdistelmästä. Bambumorttelini sai jauhettavaa...
Vasemmalla mieltäni innoittanut ravintola-annos, oikealla kotoisa versioni.
Paistettu ananasriisi & jättikatkaravut
(2 annosta)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
1 rkl voita
1 keltasipuli silputtuna
1 tl curryjauhetta*
1/2 dl kookosmaitoa
10 jättikatkarapua
1 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl osterikastiketta
1/2 dl ananasmurskaa
1 rkl rusinoita
3,5 dl keitettyä riisiä
1 rkl silputtua kevätsipulia
ruukku tuoretta korianteria
ripaus valkopippuria
Kuumenna öljy wok-pannussa kuumaksi. Lisää voi ja freesaa siinä valkosipuli ja sipuli. Lisää curry ja sekoita hyvin. Lisää kookosmaito ja jättikatkaravut ja paista noin 3 minuuttia.
Lisää soija- ja osterikastike ja sokeri ja jatka paistamista.
Lisää lopuksi ananasmurska, rusinat ja riisi.
Jatka paistamista miedommalla lämmöllä ja hyvin sekoittaen.
Koristele kevätsipulilla ja korianterilla.
Rouhi päälle ripaus valkopippuria.
Tarjoa tyhjäksi koverretusta ananaksen kuoresta.
*Curryjauhe thaimaalaisittain
1 rkl mustapippureita
3 rkl korianterinsiemeniä
3 rkl kuminansiemeniä
1 valkoisipulin kynsi
1 rkl fenkolia
20 kardemumman siementä
15 kuivaa, pitkää punaista chiliä kuivattuna
3 rkl chilijauhetta
5 rkl inkivääriä
7 rkl kurkumaa
Paista pippuria, korianteria, kuminaa, valkosipulinkynttä, fenkolia ja kardemummaa ilman rasvaa pari minuuttia keskilämpöisellä pannulla. Hienonna seos sen jälkeen morttelissa hienoksi.
Lisää kuivatut chilit ja chilijauhe, inkivääri ja kurkuma ja jatka hienontamista, kunnes saat hienojakoista jauhetta.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti