maanantai 25. maaliskuuta 2013

Piimäpannacottaa Palosaaren mummolassa

ÄMMILÄSSÄ

Merja Rehnin kirja Yritä perässä - Nainen miljoonabisneksessä maalaa mielenkiintoisen kuvan Päivikki Palosaaresta, Lapin Louhesta, joka johtaa hotelli- ja ravintolamaailmaansa sitkeydellä, organisointikyvyllä ja tahdon voimalla.
Liikevaihtoa Palosaari tekee kirjan mukaan 15 miljoonaa euroa eli saman verran kuin Suomen porotalous kokonaisuudessaan. Hänen yritysryhmäänsä kuuluu tusina yritystä Levillä ja kolme Kemissä.

Palosaaren jokaisella yrityksellä on oma lupauksensa ja oma profiilinsa. Hullun Poron areena kutsuu bilettämään, hotellin Wellness-center rentoutumaan.
Ravintola Ämmilä (suom. mummola) vie kotoisasti sisustetussa miljöössä runsaiden ruokapatojen ääreen - ihan niin kuin mummolassa. Mikä olisikaan parempi paikka ruokailuun kunnon hiihtopäivän jälkeen.


Mummolan tunnelma sai minut valitsemaan alkupalaksi lihatäytteiset pelmeenit metsäsienikastikkeessa. Pääruokalistalta suosikikseni nousi päivän kalasaalis: paistetut ahvenet munakastikkeen ja puikulaperunoiden kera. Annokset ovat ronskeja ja runsaita, mutta niissä ovat maut kohdallaan.

 
Jälkiruoksi valitsin samaan kotoisaan tyyliin lappilaisen pannacottan - se oli raikas yhdistelmä piimää ja valkosuklaata mustikkahillon kera. Niin hyvää, että sitä oli myös pakko kokeilla kotona.


 
Piimä-valkosuklaavanukas
(4 annosta)
 
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
50 g valkosuklaata
2 dl piimää

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen.
Sekoita joukkoon sokeri ja valkosuklaapalat. Sulata lionneet liivatteet suklaa-kermaseokseen ja kaada seos piimän joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa seos vuokiin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Kumoa tai lusikoi vannukaat lautaselle mustikkakastikkeen päälle. Koritele fariinisokerilla ja pähkinärouheella.

Mustikkakastike

2 dl pakastemustikoita
1/2 rkl perunajauhoja
1 rkl vettä
1 rkl juoksevaahunajaa

Kuumenna mustikat kattilassa. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan vettä ja kaada mustikoiden päälle. Kuumenna kastike koko ajan sekoittaen. Makeuta juoksevalla hunajalla. Jäähdytä.
 

 
Terveisin,

Ei kommentteja: