lauantai 5. lokakuuta 2019

Uutismarjapuuro puolukoista ja uutisrukiista

Yksi jokavuotinen sadonkorjuutraditio on myös puolukkapuuron valmistus. Ihan parasta on, jos marjapuuron voi keittää uuden sadon ruisjauhoista eli uutisrukiista.


Tänä vuonna se onnistui, sillä vierailimme Malmgårdin kartanon kartanomyymälässä, josta onnistuin ostamaan kartanan pelloilla kasvaneen luomurukiin tänä syksynä jauhettuja jauhoja. Uutisruis vaatii erityisen pitkän haudutusajan - Malmgårgin oma ohje on 3 tuntia. Aika rientää kuitenkin helposti. Jos puuron laittaa hautumaan heti aamusta, se on valmiina lounaalle kuin huomaamatta.


Kirpeät puolukat ovat ihana syksyn maku ja onneksi puolukoita saa pitkälle syksyyn.


Hitaasti haudutettu ruis ja puolukat muodostavat minulle lapsuuden muistoihin vievän makuyhdistelmän. Isäni keräsi paljon puolukoita ja puuroa hautui kotilieden ääressä useampankin viikonloppuna. Lämmin marjapuuro ja lasi kylmää raikasta maitoa olivat syyslauantain herkkuja.


Puuron pinnalle ripoteltiin lapsuudessa sokeria, mutta mehiläistarhauksen myötä olen ottanut tavaksi valuttaa puuron pintan uuden sadon juoksevaa hunajaa.


Marjapuuro puolukoista ja uutisrukiista

7,5 dl vettä
0,5 l puolukoita
2,5 dl uutisruisjauhoja (tai ruisjauhoja)
0,5 dl sokeria

Päälle hunajaa tai sokeria

Keita vesi ja puolukat. Siivilöi. Lisää puolukkamehuun sokeri. Vatkaa jauhot kiehuvaan mehuun. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 3 tuntia, jos keität puuron uutisrukiista 
ja 1-3 h, jos käytät ruisjauhoja.
Valuta puuron päälle juoksevaa hunajaa tai sirottele sokeria. Nauti.

Tuplaa annos, jos tarjoilet puuroa isommalle porukalle.


Terveisin,
Ei kommentteja: