sunnuntai 7. elokuuta 2016

Brasilialaiset Pastel de nata -leivokset

Rion Olympiakisoja katsellessani päätin kokeilla myös keittiössä jotain brasilialaista. Päädyin herkullisiin Pastel de nata -leivonnaisiin.


Brasialainen ruokakulttuuri on saanut siirtomaakauden vuoksi paljon vaikutteita portugalilaisesta kettiöstä. Pastel de nata -leivokset ovat hyvä esimerkki tästä. Ne ovat Portugalin kansallisleivoksia. Originaali versio on nimeltään Pastel de Bélem ja se on samannimisen kahvilan nimikkoleivos Lissabonin Bélemin kaupunginosassa. Muualla tätä nimeä ei ole lupa käyttää.


Herkullinen, kreemitäytteinen ja lehtevä leivos on vuosien saatossa matkannut Portugalista Atlantin yli  Brasiliaan ja se on monen riolaisen kahvilan ylpeys (yllä olevan kuvan leivos on Casa das Natasin leipoma.)
Pastel de nata -leivosten resepti on helppo, varsinkin, jos käyttää valmista pakastelehtitaikinaa.



Pastél de nata -leivokset

(12 kpl)

1 pkt pakastelehtitaikinaa (8 levyä)

Kreemi
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
6 munankeltuaista
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
(haluttaessa hiukan tuoreita marjoja)

Valmista ensi kreemi: Sekoita maito ja kermaa kattilaan. Lisää joukkoon munankeltuaiset ja sokerit. Liota maissitärkkelys tilkkaan maitoa ja sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen koko ajan hämmentäen. Kuumenna kattilaa miedellä lämmöllä ja sekoita seosta koko ajan. Ota pois liedeltä, kun seos alkaa paksuuntua.

Rullaa lehtitaikinalevyt ja leikkaa rulla 12 yhtäsuureen osaa. Painele taikinat metallisten muffiinivuokien pohjalle. Kaada kreemi jokaiseen taikinakuppiin. Lisää joukkoon halutessasi marjoja, esimerkiksi mustikoita, viinimarjoja tai vadelmia. Itse laitoin osaan leivoksista mustaviinimarjoja, joita juuri tällä hetkellä sain kotipihan pensaista.

Paista 175-200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja lehtevyyttä.
Jäähdytä, poista vuoasta ja tarjoile. Voit asettaa leivokset tarjolle paperisiin muffiinivuokiin. Omasta kaapistani löytyi Brasilian väreissä olevia keltavihreitä kukkavuokia.







Terveisin,

Ei kommentteja: