Tänä syksynä minusta on ilmeisesti tullut lampaansyöjä! Olen huomannut, että lammas on mitä parhain raaka-aine muulloinkin kuin pääsiäisen menussa. Se on kertakaikkiaan herkullista juuri syksyn juuressadon kera. Tällä kertaa paahdoin lampaanpaistin kaveriksi nauriita.
Uunissa kypsynyt paisti syntyy helposti ja kuin itsestään. Marinoimiseen kannattaa
kuitenkin varata aikaa - yön yli on kätevä tapa.
Lampaanpaisti
n. 2,5 kg lampaanpaisti
6-8 valkosipulinkynttä
Marinadi
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta*
1 rkl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä
Tee paistiin pieniä viiltoja ja työnnä niihin palat
valkosipulinkynsistä. Sekoita mausteseoksen ainekset ja sivele seosta joka
puolelle paistia. Pane paisti pussiin ja anna marinoitua kylmässä yön yli.
Ota paisti
huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Työnnä paistolämpömittari paistin
paksuimpaan kohtaan. Kypsennä n. 175° asteisessa uunissa. Ota se pois uunista,
kun mittari näyttää 70° astetta. Paisti on silloin sisältä punertava. Kääri
paisti folioon ja anna vetäytyä muutama minuutti. Viipaloi paisti
tarjoiluvadille. Tarjoile esimerkiksi paahdettujen nauriiden ja sienimuhennoksen kera.
Juomaksi lampaanpaistille sopii runsaanmakuinen, voimakas punaviini, joka yleensä
kannattaa kaataa karahviin dekantoitumaan ennen tarjoilua.
Terveisin,
Juomaksi lampaanpaistille sopii runsaanmakuinen, voimakas punaviini, joka yleensä
kannattaa kaataa karahviin dekantoitumaan ennen tarjoilua.
Terveisin,
*TERVEYSTIETOISEN SUOLAMÄÄRÄ
Soijakastikkeen kanssa koko paistiannoksen suolamäärä on n. 2,62 g.
Uusimpien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan
suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk.
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.
suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk.
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.
2 kommenttia:
Lammas on kyllä hyvää, ja nythän on vielä hyvä aikakin karitsan ostoon. Oi tämä marinadi kuulostaa herkulliselle ja sopii kyllä hyvin lampaalle.
Ainakin meidän perheessä lammas teki hyvin kauppansa:)
Lähetä kommentti