sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kuusenkerkkäsiirappia

VILLIRUOKA

Tonttimme laidalla kasvavat suuret kuuset ovat tuotteliaita. Tuoreet kerkät kasvavat silmissä. Oli oikea aika riipiä niitä pataan. Haaveilimme jo talvella maukkaasta kuusenkerkkäsiirapista.

Säästeliäästi, metsän puolelta ja sieltä täältä keräsimme kerkkiä siirappiamme varten. Keräily ei kuulu jokamiehenhenoikeuksiin ja ihan syystä. Liiallisella keräämisellä olisi ikävät seuraukset puiden kasvamiselle. Siksi myös pihapiirissä pitää välttää ylilyöntiä.Ohje löytyi Arktisten Aromeiden sivuilta. He ovat erikoistuneet luontoruokaan.
Työlästä on tämäkin herkku. Ensin pitää liottaa yön yli ja sitten keittää neljä tuntia.
Lopputulos on silti palkitsevaa.

 
Punaruskea siirappi maistuu hyvältä. Se sopii esimerkiksi uunijuuresten maustajaksi, juomiin ja vaikkapa jäätelön tai lettujen päälle. Sillä voi myös korvata hunajan tai siirapin esimerkiksi marinadeissa tai grillikastikkeissa.

 
Kuusenkerkkäsiirappi

5-6 l kuusen vuosikasvaimia
1 kg sokeria
vettä

Huuhtele vuosikasvaimet. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten, ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi. Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysaineitta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.
 
                                                  (ReseptiArkko Aaltonen: Yrttiopas)
 
Terveisin,
 
 

Ei kommentteja: