sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Vihreän teen voima

MATCHA

Meillä ei nyt kokkailla. Kuopus on ollut nielu- ja kitarisaleikkauksessa ja pystyy nauttimaan vain nestemäistä ravintoa - sitäkin niukasti, koska kivut ovat kovat. Miksi sitten muut perheenjäsenet herkuttelisivat?

On hyvä aika miettiä omaa ruokavaliota ja ottaa vähän kevyemmin. Kokkauksesta jääneen ajan on voinut käyttää paasto- ja puhdistusruokavalioiden opiskeluun ja uusien reseptien etsimiseen. Mielenkiintoinen maailma sekin.

Ihan väkisin ajatukset ovat siirtyneet itämaihin ja erityisesti Japaniin, sillä japanilaista ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä. Japanissa syödään hyvin, mutta siellä joka toinen ei ole ylipainoinen niin kuin pullistuvassa Suomessamme. Salaisuus lienee ruoan laadussa. Päätin haastaa itsenikin ruokavaliotalkoisiin.


Matkasin mielessäni Kioton kultaiseen paviljonkiin ja kävin läpi uudelleen viehättävän teeseremonian.


Muistokuvani palautti mieleeni myös japanilaisten kunniotuksen mäntymetsää kohtaan. Teeseremonian vieraat saivat ihailla rauhoittavaa metsämaisemaa. Miten samantyyppisen maiseman voimme löytää Suomestakin, melkeinpä koti-ikkunasta.


Otin siis esiin japanilaisen hienon hienon vihreän teen, matchan, teevispilän ja -astiaston....ja aloitin oman yksityisen teeseremoniani.Erittäin hienoksi jauhettu, korkealaatuinen vihreä tee, matcha on vahvempaa ja sitä riittää pieni määrä. Veden lämpötila olisi parhaimmillaan 70 ˚C astetta. Liian kuuma vesi tuhoaa teen aromit ja antioksidantit. Matchan ravintoarvot ja maku syntyvät sen vajoisan kasvupaikan ansiosta. Ravintoarvot ovat korkeat - yksi kupillinen vastaa jopa kymmentä kupillista tavallista vihreää teetä.Jauhettu, kuivattu macha sekoitetaan kuumaan veteen bambuvispilällä. Vispaus on teeseremonioiden taitolaji ja siinä ei koskaan saa käyttää viallista vispilää.


Työn jälkeen saa nauttia. Siemailla teetä kaikessa rauhassa.Vihreän teen vaikutuksia terveyteen on tutkittu paljon ja aktiivinen tutkimustoiminta jatkuu kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tulokset ovat lupaavia ja vihreä tee mielletäänkin täsmäruokiin, koska sillä on useita edullisia vaikutusta terveyteen. 

Meidän perheessä on lentävänä lauseena syöpätutkimukseen liittyvä "pitää metarit loitolla". 
Lause perustuu japanilaiseen tutkimukseen, jonka  mukaan vihreä tee vähentää alkuvaiheen rintasyöpään sairastuneiden naisten riskiä saada etäpesäkkeitä, metastaaseja, imusolmukkeisiin.

Mutta mikä parasta, vihreä tee rauhoittaa ja luo tunnelmaa, vaikka ei uskoisikaan sen terveysvaikutteisiin.


Terveisin,

Ei kommentteja: