keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Hartsilapsi

DESIGN

Meidän perheeseen on tänään päätetty hankkia uusi jäsen - hartsilapsi.
Joku varmaan ihmettelee, mikä ihmeen hartsilapsi. Kysymys on nukesta - ei barbiesta tai posliininukesta, vaan kauniista, Japanista kotoisin olevasta BJD-nukesta. BJD tulee sanoista Ball Jointed Doll - pallonivelnukke.


Miksi ihmeessä?
Kuopukseni on innostunut luomaan oman nukkehahmon, jolle hän voi suunnitella vaatteita ja josta hän voi kirjoittaa tarinoita. Hän on myös suunnitellut valokuvaansa nukkea eri tilanteissa ja eri asusteissa. Pidin perusteluja luovuuteen kannustavina.

Moni aikuinenkin on hurahtanut näihin nukkeihin, koska nukkeja voi helposti muokata mieleisensä näköisiksi. Nukeille voi ostaa erivärisiä silmiä ja peruukkeja ja nuken kasvojenpiirteita voi ehostaa. Sama nukke näyttääkin aivan erilaiselta eri kodeissa.
BDJ-nuket valmistetaan  polyuretaanihartsista  ja ne pysyvät koossa niiden sisällä olevien joustavien narujen avulla. Nukeilla on pallonivelet, jotka mahdollistavat monia erilaisia asentoja. Nuket ovat myös anatomisesti oikein suunniteltuja ja niiden avulla voi opetella vaikka kehon piirtämistä, kuten taidekoulussa käyvä kuopukseni on suunnitellut.

Nämä nuket eivät ole lasten leluja, vaan enemmänkin keräilyesineitä. Kalleimmat nuket saattavat maksaa jopa tuhat euroa nuken koosta, valmistajasta ja harvinaisuudesta riippuen. Meidän investointimme oli hintahaitarin toisesta päästä, mutta kyllä kuopus joutuu käyttämään nuken hankintaan kaikki säästönsä.
Kuopukseni valinta on 45 cm pitkä vaaleahiuksinen "Amy", joka saavuttuaan saa uuden suomalaisen nimen.


Tamagotchien, Karaoken, Totoroiden ja Magna-genren lisäksi tämäkin erikoinen harrastus on lähtenyt Japanista ja levinnyt ensin muualle Aasian maihin ja sitten myös muualle maailmaan. Suomessa on pieni, innokas nukkeyhteisö, jolla oma oma keskustelupalsta osoitteessa http://www.hartsilapset.fi/. Kuopukseni on liittynyt yhteisöön ja tuntuu tietävän asiasta uskomattoman paljon.
Ei hassumpi uusi harrastus.

Nukketerveisin,

PS. Lisää nukeista myös mm. Nukkehöpörön blogista

2 kommenttia:

Oonu kirjoitti...

Oli aivan pakko tulla kommentoimaan, kun itse harrastan näitä nukkeja ja löytyypä kotitaloudesta juuri sama Amy-nukke (tosin kulkee nimellä Varpu) :--) Oikein sievä tyttönen on, erittäin hyvä nukkevalinta !

Marja B. kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. On tosi kiva kuulla, että olet tyytyväinen. Meillä odotetaan tuota tilattua Amy-nukkea kuin kuuta nousevaa...