torstai 19. maaliskuuta 2015

Tasa-arvokakkua Minna Canthin tapaan

Tänään tarjoan tasa-arvokakkua paitsi tasa-arvon päivän myös tasa-arvon uranuurtajan kirjailija, kauppias, toimittaja ja mielipidevaikuttaja Minna Canthin kunniaksi.


Minna Canth tuli tunnetuksi intohimoisena kahvin ystävänä ja kahvin kaverina Minnan salongin kutsuilla nautittiin maukasta kuivakakkua, jonka upean maun salaisuus on taikinaan vatkatussa kuohukermassa ja pikanteissa mausteissa. Vahvana vaikuttajana tunnettu Minna taisi tietää myös, että tie ihmisten sydämiin käy vatsan kautta.

Päätin kokeilla Canthin kakkureseptiä, joka löysin Kuopion visiitilläni. Mahti-Minna ei säästellyt raaka-aineissa: kermaa, sokeria, siirappia ja voita - mausteina inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssia. Ja herkullistahan näistä syntyy ihan väkisin.

Minna Canthin kakku

2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl hyvää kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssikuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita

Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää kuiva-aineet ja siirappi vuorotellen vaahtoon. Lisää voi.
Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 1/2 tuntia 175 asteessa ja vielä 
noin 1/2 tuntia 150 asteessa. Resepti on Minna Canthin perheen reseptikansiosta ja se on julkaistu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon korteissa. Hankin kortin Kuopion matkallani.
Minna Canthin ansiosta Suomeen perustettiin vuonna 1884 Suomen Naisyhdistys edistämään naisten aseman kehitystä yhteiskunnassamme. Käytännössä tämä merkitsi sitä, että naisille vaadittiin samaa oikeutta päästä kouluihin, yliopistoon ja virkoihin kuin miehillä, samaa palkkaa samasta työstä, oikeutta omaan työansioon, perintöön, lapsiin ja omaan persoonaan sekä äänioikeutta kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa. Naisen avioliittoikää halutiin nostaa ja avioeron perusteita tarkentaa.

Suomen naiset saivat vuonna 1906 äänioikeuden ensimmäisenä Euroopassa ja kolmantena maailmassa. Vuotta myöhemmin Suomessa äänestettiin parlamenttiin maailman ensimmäiset naiskansanedustajat. Kuluvana keväänä meillä naisilla on taas mahdollisuus vaikuttaa tasa-arvoisesti äänestämällä.

Arvovaltainen The Economist -lehti arvoi hiljattain, että Suomi on tällä hetkellä työssäkäyvälle naiselle paras mahdollinen maa mm. hyvien koulutusmahdollisuuksien ja pitkien palkallisten äitiyslomien vuoksi. 

Juodaan sen kunniaksi Minna Canthin kakkukahvit!


Elämän motoksi voisi myös valita Minna Canthin sanonnan: "Kaikkea muuta kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!"

Terveisin,

Ei kommentteja: