torstai 5. helmikuuta 2015

Runebergin torttu aina ja nyt

RUNEBERGIN PÄIVÄ

Tänään taas vietetään kansallisrunoilijan syntymäpäivää. Porvoossa juhlitaan ja paikalliset kondiittorit ovat virittäneet vitriinit täyteen Runebergin torttuja.
Fredrika Runeberg leipoi aikanaan runoilijalle tortut keksimuruista ja korppujauhoista ja koristeli oman pihan omenista keitetyllä hillolla. Taitelija nautti välillä torttuja myös aamupalaksi punssin kera.

Nyt on selvästi ilmassa tahtoa uudistaa  torttuperinteitä. Vappu Pimiä leipoi Vapun valtakunnassaan Runebergin tortut kakuksi. Taikina on sama tuttu, mutta työprosessi on helpompi ja siitä selviää myös ilman torttumuotteja.
Soppa365 tarjoili tortut lasista, vodkalla ja manteliliköörillä terästettu vadelmajuoma sai maukseen ripauksen kardemummaa pinnalleen piparimuruja.  Kaksi vuotta sitten esittelin blogissani porvoolaisen Café Cabrioletin petit fours -tyyppiset pienet Runebergintortut ja huomasin, että tänä vuonna ne olivat päätyneet valtakunnalliseen levitykseen Vaasan leipomovalikoimissa.Petit fours -tortut ovat ihania. Ne ovat juuri riittävän kokoisia juhlapäivän makuelämyksen tuottamiseen. Pienikokoisen leivonnaisen voi nauttia hyvillä mielin.


Pienistä herkuista saa myös hauskan kattauksen.


Ihan pakko oli silti kokeilla, miltä pikkuiset näyttävät perinteisen Runebergin tortun rinnalla. Yli puolet pienemmiltä! Perinteisen, isoäitini torttureseptin julkaisin viime vuonna ja sitä pääsee kokeilemaan tästä.


Ja sitten piti löytää terveysruokavalikoon sopiva torutturatkaisu. Siihen eivät kuulu vodka tai mantelilikööri. Perustana on sokeriton, kardemummalla ja kanelilla maustettu vadelma-mustaherukka smoothie, jonka pinnalle on ripoteltu vähän Runebergin tortun muruja. Ihan vaan makupalaksi.
Tämän version kanssa voi viettää kansallisrunoilijan syntymäpäivää tinkimättä tiukasta ruokavaliostaan. Värimaailma ja tunnelma ovat samat.


Terveisin,

Ei kommentteja: