tiistai 17. helmikuuta 2015

Rasvatiistain herneenversokeitto ja laskiaispullat

MARDI GRAS

Ruokaperinteessä laskiainen merkitsee laskeutumista pitkään paastoon. Mardi Gras, rasvatiistai, on ranskankielinen nimi laskiaistiistaille. Katolisissa maissa talven tumminta aikaa juhlitaan tunnetusti riehakkaiden karnevaalien merkeissä juuri ennen paastonajan alkamista.

Meillä Suomenssa laskiaisen perinne on elänyt jatkumona ikiaikaisesta työn juhlasta, jolloin maatilojen naisväki lopetti pellavien, hamppujen ja villojen käsittelyn ja kehräämisen langoiksi. Mäkeä laskettaessa toivottiin tulevalle vuodelle onnea huutamalla "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja". Mäkeä laskettiin perinteisesti hiukset avoimena ja mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä pidempiä pellavia oli luvassa.

Jos siirrytään elämään tässä ajassa, voisi laskiaisena tänä vuonna kiitää vaikka uusilla luistelusuksillaan. Rasvatiistai rajoittukoon laskiaispullan kermavaahtoon! Perinteinen tuhti hernekeitto voi nyt olla kevyempi, maukas herneenverso-maa-artisokkakeitto.Herneenverso-maa-artisokkakeitto

2 pussia pakasteherneitä
4 kevätsipulia varsineen
5 maa-artisokkaa
iso nippu herneenversoja
iso nippu tuoreita mintunoksia
8 dl vähäsuolaista kasvislientä
mustapippuria
2 dl kevyttä ruokakermaa 

Vinkki: Jos haluat täysin kasvipohjaisen keiton, käytä soijakermaa

Sekoita ainekset kattilaan ja keitä, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Siivilöi keitto, jos haluat siitä samettisen pehmeän. Siivilöinti ei ole tarpeen, jos krouvimpi maalaiskeitto maistuu ja haluat päästä helpommalla. Mausta pippurilla. Ohenna keittoa tarvittaessa kasvisliemellä.

Jälkiruoaksi iki-ihanat laskiaispullat!Prinsessojen laskiaispullissa on vaaleanpunaista, kuningatarhillolla värjättyä kermavaahtoa. Idea tuli ihanalta ystävältäni, joka tarjoili palaverissa kyseisiä herkkuja prinsessabloggaajalle.

Porvoolainen Café Cabriole yhdisti tänä vuonna ystävänpäivän ja laskiaisen ja leipoi oivallisia sydämenmuotoisia laskiaispullia hurmaavalla hillolla värjätyllä, vaaleanpunaisella kermavaahdolla.Mukavaa laskiaistiistaita,
 

Ei kommentteja: