sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Valkosipulietanat Porvoon ja Burgundin tapaan - kotitekoisen hiivaleivän kera

RANSKALAISET HERKUT


Eilen halusin valmistaa etanoita. Päätin aloittaa menemällä ostamaan uudet keraamiset etanapannut Porvoon vanhasta kaupungista, tutusta etanaravintolasta. Päädyin Timbaali-ravintolan pihalla vuoden ensimmäisille joulumarkkinoille. Glögin tuoksu, puheensorina ja kaunis marraskuinen sää... mielessäni valkosipulisten etanoiden huumaava tuoksu.



Kaupat syntyivät ja palasin kotiin mukanani kahdeksan kaunista etanapannua ja purkkikaupalla suuria Porvoon Etanat Helix Pomatia-etanoita, joita Timbaalin omistajat aikanaan kasvattivat naapurissani. Nykyään he tuovat etanoita Suomeen Pohjois-Italiasta, Piemonten maakunnasta, jossa niitä viljelevät paikallisen etanaviljelijöiden yhdistyksen jäsenet.



Piemontesta tai ei, päätin kuitenkin valmistaa nämä muhkeat ja herkulliset etanat ranskalaiseen tapaan Burgundin etanoiden reseptillä.

Valkosipulietanat Burgundin tapaan

(4 annosta)
 
24 säilöttyä etanaa
1 salottisipuli
4 valkosipulin kynttä
100 - 150 g voita
1 tl sitruunamehua
1 nippu persiljaa silputtuna
valkopippuria ja suolaa
 
Huutele ja valuta etanta, kuivaa talouspaperilta. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja persilja ja
sekoita huoneenlämmössä pehmenneen voin joukkoon. Lorauta joukkoon sitruunamehua ja
mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.
Laita nokare maustevoita etanapannun kuppeihin ja nostele etanat voin päälle.
Lisää etanoiden päälle toiset nokareet maustevoita. Asettele etanapannut uunipellille ja
kypsennä 250 asteessa, uunin keskiosassa noin 12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskettunut. Tarjoile etanat itse tehdyn hiivaleivän ja hyvän Burgundin alueen valko- tai punaviinin kera.
 

 

Kotitekoinen hiivaleipä

5 dl vettä
40 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl tummaa siirappia
rypsiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
10-11 dl hiivaleipäjauhoja
 
Liuota hiiva kädenlämöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon osa hiivaleipäjauhoista ja öljy. Alusta käsin joukkoon loput jauhot. Kohota taikinaa noin puoli tuntia leivinliinan alla lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää. Sivele vettä leipien pinnalle ja tee pintaan veitsellä vinot urat. Kohota vielä hetki uunipellillä ja paista lopuksi 200 asteessa n. 15-20 minuutin ajan.




Terveisin,

Ei kommentteja: